vineri, 24 mai 2013

Much ado about nothing. Brad Pitt

Incep sa cred ca unii nu mai stiu ce sa inventeze pentru un strop de atentie. Se urca pe acoperisul cladirilor si ameninta cu sinuciderea, pretind ca discuta cu mortii sau cu Dumnezeu, divorteaza si se recasatoresc de 15 ori in direct la OTV, se balacaresc in public si cate alte jalnice tentative de a deveni, pentru cateva minute, ore sau zile, centrul universului altor persoane. In "Status Anxiety", Alain de Botton arata cum si goana dupa statut social este motivata in principal de dorinta de a fi iubit (simetric, anxietatea provine din senzatia de a nu fi iubit). Adam Smith se intrebase, in "Teoria sentimentelor morale", ce ii motiveaza pe oameni sa incerce permanent sa isi imbunatateasca conditia, care sunt avantajele urmarii acestui scop pe durata intregii vieti (un ideal mult scapat de sub control, as spune eu, si exploatat in mod natural de niste baieti destepti, care au inteles repede ce sunt oamenii in stare sa faca pentru a detine ultima fita in materie de telefoane, televizoare sau autoturisme). Dupa ce si-a pus aceasta intrebare, Adam Smith a incercat sa dea si un raspuns:

"To be observed, to be attended to, to be taken notice of with sympathy, complacency and approbation, are all the advantages which we can propose to derive from it.  The rich man glories in his riches because he feels that they naturally draw upon him the attention of the world.  The poor man on the contrary is ashamed of his poverty.  He feels that it places him out of sight of mankind.  To feel that we are taken no notice of necessarily disappoints the most ardent desires of human nature..."

Saptamana trecuta, Angelina Jolie a ajuns in centrul atentiei mondiale prin celebra sa dubla mastectomie profilactica. Nu, nu sugerez ca s-a automutilat pentru publicitate. Insa ceva ma face sa cred ca Brad Pitt s-a simtit putin amenintat de toata zarva starnita in jurul iubitei sale sotii. Asa ca ieri, intr-un interviu acordat revistei "Esquire", a lansat la randul lui o mica bomba, ce a explodat in aceasta dimineata pe toate canelele de televiziune: este suspect de prosopagnozie. Adica  dificultatea de a recunoaste fetele (nu prosopul, mai!), tulburarea neurologica despre care am amintit intr-un articol foarte recent. O problema mai veche, desigur, dar acum a gasit momentul prielnic de a o aduce in atentia mass-mediei.  

Actorul urmeaza sa faca niste investigatii suplimentare. Intre timp, poate l-ar ajuta sa se pricopseasca cu o alta afectiune: sânoagnozie, dificultatea de a recunoaste sânii. Ca sa nu ravneasca la ceea ce nu mai poate avea acasa. Nu stii cat de acri sunt strugurii pana nu ii gusti. Nu mai bine nu ii mai vezi deloc?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu