miercuri, 15 mai 2013

Cap ou pas cap ?


Astepti articolul despre greci, nu? Ti-e gandul la Elena din Troia, nebunaticule! Da, te-am vazut: cum apare splendida si blonda junioara, cum o sorbi (cu care pai?) din priviri (canibalism vizual, deplasarea instinctelor de la  esofag spre nervul optic). Pune-ti pofta in cui! Iar cuiul sa fie sus de tot, astfel incat sa nu poti ajunge la el cand vei fi intr-o hot state ale carei efecte acum (cand esti in cold state- sau ma insel?) le subestimezi din cauza unei empathy gap (iti explic data viitoare, in articolul promis). Si in loc de Elene troiene vei manca rabdari prajite! Intr-un singur cuvant, procrastinez! M-am razgandit si nu scriu nici azi despre greci. Nici macar despre calcaiul lui Ahile . Am zis calcai? Sau menisc? Poate meninge? Da, it’s happening again!

De ce nu mi-ai spus mai si mie? Stii ca nu prea ma uit la televizor din motive ce tin de toleranta scazuta la plictiseala si dificultati de mentinere a atentiei pe stimuli neinteresanti. M-ai lasat sa scriu in continuu despre organe, transplanturi, donatori, amputari, tumori si alte oribilitati, iar intre timp Angelina Jolie si-a facut o dubla mastectomie preventiva (adica articolele mele au fost un nudge pentru ea!). Dar ce am mai aflat in dimineata asta, de pe Realitatea TV? Mi-a atras atentia o stire- printr-un cocktail party effect! Cica ieri, 14 mai, a fost Ziua Nationala a Transplantului! A noua editie chiar! Am sarbatorit-o si eu in scris, cu un bufet suedez la care ti-am servit delicatese chinezesti home-delivered de la Muzeul Antipa (au fost bune? Te-ai lins pe degete? Sau abia daca ti-au ajuns pe o masea subnutritii aia?).

Potrivit stirii respective, “2013 este cel mai bun an al transplantului romanesc în toată istoria transplantului nostru, asta datorită numărului mare de donatori care au fost de la începutul an”; “România conduce în topul transplanturilor din Europa, având un record de 60 de donatori în primele patru luni din 2013, când au fost realizate 120 de transplanturi de rinichi şi 53 de ficat”.

Jur ca nu am stiut nimic! Nu, nu am nicio legatura cu fenomenele mentionate si nu inteleg cum poate sa iti treaca prin cap ca cei 120 de rinichi si 53 de ficati au fost prelevati de catre mine, direct (with my bare hands) sau indirect (prin strategii subtile de influentare). Nicidecum! A fost vorba de un proiect national finantat din fonduri europene si intitulat...S.P.E.R. Nuuuu......Nu SPER unde fac eu formarea in psihoterapie! Nu Societatea de Psihoterapie Experentiala Romana! Crede-ma, nu suntem o organizatie sub acoperire care se ocupa cu restructurarea organelor disfunctionale sau unificarea partilor corporale intr-o maniera holistica, transpersonala. Nici nu luam de la bogati cate un rinichi ca sa-l redistribuim saracilor, in spirit (hihi ) rawlsian. Nu reparam traume transgenerationale si nu credem ca un ficatel poate fi considerat un dar karmnic. Suntem o asociatie respectabila, orientata inspre integrarea informatiilor stiintifice, tehnicilor corporale si variatelor modalitati de expresie ale fiintei umane. Celalalt S.P.E.R. este un proiect al fundatiei “Dan Setlacec” si vine de la “Specializare pentru performanta, eficacitate; raspuns in domeniul transplantului de organe”.

Ti-am spus ca abia in dimineata asta am aflat? Daca vrei, putem gasi si cateva explicatii post-hoc: inconstientul meu stia de dinainte, toate aceste informatii erau de fapt inmagazinate intr-un modul mental la care nu aveam acces constient. Nu este o ipoteza implauzibila, daca ar fi sa ii credem pe Gerd Gigerenzer (“Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious”) si Timothy Wilson (“Strangers to ourselves”). Sunt niste higher-order computations care au loc automat, prin sistemul 1 descris de Kahneman. Nu esti atent cand mergi, nu? Ia incearca sa te concentrezi pe felul in care aduci un picior in fata celuilalt! Ai cazut rau? La fel se intampla uneori si cu procesarea informatiilor. Apare de multe ori fara sa vrei. Fara sa stii de ce sau cum. Ai o idee, un insight. Daca te chinui sa il explici, cel mai probabil il vei denatura. Nu stii de unde stii ceva sau stii ceva inainte sa stii ca stii (si intre timp te comporti de parca ai sti ca sti, gasindu-ti insa, constient, alte motive pentru comportamentele respective- clar, nu?). Nu e nimic mistic sau supranatural, dar te inteleg daca iti bate inima mai tare si simti o oarecare anxietate cand te confrunti cu asa ceva.

Ai un nou client, aflat intr-o mare dificultate. Are doua oferte de munca, ambele foarte tentante. Comparabile sub aspectul avantajelor. Nu stie ce sa aleaga. Ce il sfatuiesti sa faca? O analiza SWOT? Un tabel cu plusuri si minusuri? Intinde-i o moneda si spune-i sa dea cu banul! Sa ne intelegem, nu sunt beata! Nici nu sugerez ca nu conteaza ce alegi (desi exista o teorie si in acest sens) sau ca asemenea decizii trebuie lasate la cheremul hazardului sau al destinului. In momentul in care banul ala se rasuceste in aer, clientul tau va sti. Adica va realiza ceea ce stia deja: in ce directie se indreapta preferintele sale reale; va exista atunci o clipa in care il va strafulgera o gand precum “Da Doamne sa nu fie cap” sau “Hai sa fie pajura”. Pe urma puteti discuta tot restul sedintei.

Nu stiu de ce, dar simt asa o nostalgie fata de anii de facultate, de examene si de lucrari! A, din solidaritate fata de o prietena care lucreaza de zor la lucrarea de licenta!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu