duminică, 26 mai 2013

`If you're going to turn into a pig, my dear,' said Alice, seriously, `I'll have nothing more to do with you. Mind now!'

Ti-am promis un articol despre longevitate si ma voi tine de cuvant. Nu sunt sigura ca iti va placea, dar am o parere destul de buna despre capacitatea ta de a intelege stiinta si de a refuza auto-amagirea. The simple, dry and cold facts. Nu mai suntem pe corabie, ne-am intalnit cu vrajitoarea Circe si ne-a transformat in porci. Acum il asteptam pe Ulise sa ne elibereze. Intre timp, iti spun ceva ce ai fi putut afla si singura daca mi-ai fi urmat recomandarea de a te inscrie la cursul despre gene si evolutie.

Vrei sa iti cresti sansele ca tu si partenerul tau sa traiti mai mult? Porcul este solutia! Nu fi tampita, daca mananci multa carne de porc e invers, crapi mai repede, de boli cardiovasculare sau de cancer:

Atunci, ce sa faci cu porcul? Ce spui, exercitii fizice, adica sa il calaresti? Dar cine te crezi, zeita Marici?

Ai auzit de xenotransplant? Inseamna transplantul de celule, tesuturi sau organe de la o specie la alta (da, inclusiv specia homo sapiens). Si adevarul necosmetizat pe care, cu nedisimulata amaraciune, ma vad nevoita sa il impartasesc cu tine in aceasta zi de duminica este urmatorul: dovezile stiintifice din prezent l-au desemnat pe porc drept donatorul ideal de organe pentru om. Got it, Babe? Este animalul cel mai compatibil cu tine. Ce se poate preleva de la el? Niste chestii minore, cum ar fi: inima, ficatul, rinichii, vasele sanguine, corneea, oasele, tendoane, pielea, pancreasul si maduva osoasa. Organele porcului sunt foarte asemanatoare cu cele ale omului, sub aspect fiziologic si functional. Suntem insa abia la incepul acestor practici salvatoare si exista o serie de probleme, pe care oamenii de stiinta promit sa le rezolve in cel mai scurt timp: agentii patogeni din organismul porcului pot fi surse de infectie si pentru tine; sistemul tau imunitar incearca sa respinga organele porcine; speranta de viata a donatorului este ceva mai mica decat a ta, deci tesuturile primite vor trece printr-un proces accelerat de imbatranire. Solutia este proiectarea unor porci modificati genetic: porcii transgenici. Iar acest lucru se intampla deja! Nu suntem intr-un scenariu orwellian, exista ferme de porci transgenici in multe locuri ale acestei planete. Inclusiv la noi in tara, intr-o comuna din judetul Arad (daca nu cumva edilii, din cauza lipsei acute de educatie stiintifica, au blocat intre timp proiectul). Crezi ca exagerez? Na si citeste:




Bucura-te deci ca traiesti in 2013, cand astfel de minunatii sunt posibile. Este o sansa uriasa de a-ti prelungi viata si de a contracara efectele a numeroase boli devastatoare, mai ales ca stim cat de mult se asteapta in prezent pentru a primi un amarat de rinichi de exemplu.

Dar eu ma gandesc mai departe, chiar si la partenerul tau, cunoscand statisticile referitoare la speranta de viata diferentiata pentru cele doua specii. (Cred ca nu ai uitat cealalta metoda care i-ar oferi, in medie, o decada suplimentara) Acum tu stii daca se merita sa faci rost de un porc transgenic pentru a-i salva viata. Nu se sinchiseste de tine? A plecat de dimineata la fotbal cu baietii si ti-a spus ca tu nu ai ce cauta cu el? L-ai intrebat cand se intoarce si ti-a raspuns, pe fuga, „Cand or zbura porcii?” Si tu, grijulie si iertatoare, citesti acum articole stiintifice cu gandul la el? Stii vorba aia englezeasca, „casting pearls before swine”? Stii de unde vine, nu?

Pe de alta parte, iti apreciez intelepciunea si caracterul, cred ca ai primit o educatie morala solida. Probabil ai rezonat profund cu John Stuart Mill, cel care a criticat hedonismul si maximizarea placerilor vulgare. Hedonismul este o doctrina a porcilor, a afirmat renumitul filosof, adaugand ca este mai bine sa fii un om nesatisfacut decat un porc multumit. Asa ca tu treci acum peste emotiile negative pe care organismul tau le-a generat cand el a plecat, intelegi ca este responsabilitatea ta sa ti le gestionezi cat mai sanatos si mai adecvat, ba chiar gasesti si un sens in aceasta experienta, reusind, cu inteligenta, sa evadezi din capcana hedonismului. Pentru ca nu vrei sa fii o purcelusa satisfacuta care cauta compulsiv surse de placere in exterior si care da curs sentimentelor de gelozie, ranchiuna, razbunare.

Daca insa ai obiceiul sa iti schimbi partenerii ca pe sosete, acest articol nu te intereseaza: ce rost are sa il peticesti cand oricum iti iei altul in curand? Ah, problema continuitatii si identitatii personale! Cum era? Dupa operatie omul ar deveni…un om cu inima de porc? Dar daca pe urma ii punem si un rinichi? Si niste sorici? Dupa cate astfel de interventii devine omu porc?

Te las pe tine sa meditezi la aceasta chestiune si sa impaci perspectiva filosofica de data trecuta cu cea stiintifica, de astazi. Da, o sa ma faci iar albie de porci, dar asta e, m-am obisnuit si cu astfel de tratamente. Am alta problema de rezolvat. Una usturatoare. Cu note sumbre, saturniene. Pardon, am vrut sa spun schopenhauriene. The porcupine dilemma.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu