joi, 16 mai 2013

Anatomia lui Gray (sau a lui Dr. House?)


When I undertake the dissection of a human cadaver I pass a stout rope tied like a noose beneath the lower jaw and through the zygomas up to the top of the head... The lower end of the noose I run through a pulley fixed to a beam in the room so that I may raise or lower the cadaver as it hangs there or turn around in any direction to suit my purpose; ... You must take care not to put the noose around the neck, unless some of the muscles connected to the occipital bone have already been cut away”.

Iar? Da, I’m obsessed. Cuvintele acestea ii apartin lui Andreas Vesalius, considerat de catre multi fondatorul anatomiei (si chiar medicinii) moderne. A trait intre 1514 (31 decembrie hihi) si 1564 si este autorul unei lucrari exceptionale pentru acea vreme, “On the fabric of the human body”, bazata pe observatiile din timpul disectiilor. Se pare ca a fost cel dintai care a realizat disectii pe cadavre intr-o maniera stiintifica- astfel de practici existasera sporadic si inainte, dar fara a fi subordonate unui scop mai larg, cel al cercetarii. Odata ce stiinta progreseaza, ea creeaza instrumentele prin care numeroase comportamente firesti de-ale oamenilor (dar nu numai) pot fi supuse unei investigatii atente si constructive. Prin comportamente firesti nu ma refer neaparat la disectii, ci la o multime de alte lucruri, cum ar fi munca, joaca sau sexul. fMRI ne ofera astazi posibilitatea de a vedea partile cele mai active in timpul unui act sexual. Adica zonele din creier, ma! (la ce te gandeai?). Acest lucru i-l datoram, intr-o oarecare masura, si eruditului Andreas Vesalius, cel care a inteles, acum o jumatate de secol, ca omul este facut din carne si oase, asemenea unei masini. Si, tot ca o masina, functioneaza pe baza de combustibil. Care ma indoiesc ca este sufletul, deoarece nu a fost localizat in urma disectiilor. Probabil ca foloseste energii alternative.

Acest articol nu a fost generat (electric) doar de combinatia efectelor name-letter si Barnum. Pentru ca viata continua sa fie cam mehenghi, l-am descoperit pe raposatul Andreas astazi, in timp ce studiam altceva. Un curs de filosofie a stiintei sau de gandire stiintifica.Se numeste “Pensamiento Cientifico” (https://www.coursera.org/course/ciencia) si il gasesti pe coursera, dar te-ar ajuta sa cunosti limba (uf!) spaniola. Despre asta am tinut neaparat sa iti vorbesc astazi (pe limba noastra). Primele prelegeri au fost consacrate unei scurte treceri in revista a evolutiei stiintei din antichitate pana astazi. Urmeaza cateva mini-conferinte pe tema adevarului (ce este el? Adevar si context; adevar si limbaj; adevar, societate si cultura; adevar si logica). Sper ca ti-am facut pofta! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu