marți, 1 aprilie 2014

Ce mai poţi face când lipsa întăririi nu stinge un comportament

O prietenă, să-i spunem Alina, mi-a cerut acum vreo două zile sfatul într-o problemă cu, spunea ea, un admirator de care nu mai poate scăpa. A făcut o obsesie pentru mine! Ce înţelegi prin asta? am întrebat şi eu, ca să fiu sigură că folosim aceiaşi termeni. Şi mi-a explicat. Deşi l-a respins de fiecare dată, el continuă să o sune, să îi scrie mailuri, sms-uri (la care ea nu răspunde niciodată), ba chiar să o urmărească pe stradă sau să apară în zona în care ea locuieşte. Ce să fac ca să înceteze? M-am săturat, sunt stresată şi mi-e teamă să nu devină şi mai insistent sau chiar violent!

În primul moment am fost tentată să-i spun să facă ceea ce a făcut şi până acum, adică să nu îi răspundă niciodată, la absolut nici un mail, sms sau telefon. Să aştepte ca tipul să renunţe. Un comportament, atunci când nu este întărit, se va stinge. I-am cerut însă şi un răgaz de gândire ca să studiez ceva literatură de specialitate. Şi cum în weekend am fost prinsă cu conferinţe şi alte mondenităţi, abia astăzi am reuşit să îmi fac temele, fiind, hihi, într-o dispoziţie analitică. Şi aşa am găsit o soluţie alternativă, chiar paradoxală, la problema ei.

O voi îndemna pe Alina să se întâlnească de câteva ori cu admiratorul ei cel obsedat. Este posibil ca după aceste 2-3 întâlniri tocmai el să renunţe şi să nu o mai caute niciodată. Dacă mă înşel şi el continuă totuşi în acelaşi stil ca şi până acum să zicem că nu a pierdut mare lucru şi asta e, va trebui să trăiască cu chestia asta şi să se roage ca respectivul să se lecuiască dacă nu în viaţa asta, măcar într-una viitoare.

Pe ce mă bazez? Pe un studiu, evident. De fapt, pe mai multe. Ştiai că a dori (wanting) şi a plăcea (liking) se sprijină pe circuite neurale diferite? Da, poate ţi s-a întâmplat şi ţie să îţi placă ceva fără să vrei neapărat să-l posezi şi, invers, să îţi doreşti foarte tare un lucru de care nu îţi plăcea prea mult. De multe ori ele apar împreună şi este foarte uşor să le confunzi. Crezi că vrei ceva pentru că îţi place şi, de obicei, dacă îţi place ceva îţi doreşti să fie al tău. În timp ce plăcerea este asociată însă cu opioidele, dorinţa are legătură cu sistemul de recompensă mediat de neurotransmiţătorul numit dopamină. Ele sunt uneori independente. Sau dacă nu au fost de la început, pot deveni. Când? Tocmai într-o situaţie ca cea în care se află admiratorul Alinei.

Într-un experiment condus de psihologi de la Stanford participanţii au fost solicitaţi să rezolve nişte puzzle-uri, cu promisiunea că vor primi la sfârşit un cadou pe care şi-l doreau dacă performanţa lor va fi ridicată. Când li s-a spus că nu au reuşit să câştige premiul şi l-au dorit şi mai tare, fiind dispuşi să plătească o sumă de bani mult mai mare decât alţii, care au fost anunţaţi că au câştigat. Aşadar, în faţa unui obstacol, motivaţia de a obţine lucrul pe care şi-l doreau a crescut. Însă partea a doua a experimentului a surprins o consecinţă paradoxală: după ce au primit respectivul cadou tot ei au fost mult dispuşi şi să-l schimbe în scurt timpul cu un altul, faţă de cei din grupul de control. În concluzie:

These studies illustrate how wanting and liking may be driven in opposite directions  when people experience failure in pursuing desired outcomes. For example, participants who lost  an attractive prize were willing to pay more for it, but were also more likely to trade it away  when it was ultimately obtained. Perversely, these individuals became willing to  pay more for something they would like less.
                                   
Din ceea ce mi-a povestit Alina despre bărbatul obsedat de ea, acesta nu pare a fi descurajat de respingerea ei, dimpotrivă, o urmăreşte cu şi mai multă îndârjire (wanting). Poate tocmai pentru că a întâmpinat rezistenţă. Dacă ea va accepta să se întâlnească, sunt şanse ca el să reacţioneze precum participanţii la experiment şi după două-trei întrevederi să îţi piardă interesul şi să îşi mute atenţia pe altcineva, lăsând-o în sfârşit în pace pe prietena mea.  Dacă nu…fie ea a diagnosticat greşit situaţia, fie a încurcat-o, pentru că dorinţa admiratorului este congruentă cu sentimentele (liking) pe care le are faţă de ea.

Pe un ton ceva mai serios, ar fi bine să reţii că dacă vrei un lucru nu înseamnă mereu că îţi şi place. Şi cu cât mai multe obstacole vei întâlni între tine şi obiectul dorinţei, cu atât îl vei dori mai mult, chiar dacă, paradoxal, îţi va plăcea mai puţin. Un fenomen asemănător se întâlneşte în adicţii şi cravings: un alcoolic în sevraj ar face orice pentru un pahar de votcă, iar un fumător va continua să fumeze chiar dacă spune că nu mai simte nicio plăcere din respectiva acţiune. În marketing, strategia „ofertă epuizată” mizează pe acelaşi efect: vânzătorul te anunţă că plasma pe care ţi-o doreai nu mai există pe stoc, dar peste două zile ea revine la raft la un preţ mult mai mare, iar tu…o vei cumpăra; iar câteva luni mai târziu o vei schimba cu alta. Invers, se poate şi să-ţi placă un lucru sau o persoană, dar să nu le doreşti (neapărat). Ţi s-a întâmplat? 

Un comentariu: