sâmbătă, 12 aprilie 2014

Din prea mult sau prea puţin

Poate că ştii anecdota profesorului de filozofie care aduce în amfiteatru un borcan, o pungă cu pietre mari, una cu pietricele şi alta cu nisip. Ia mai întâi trei-patru pietre din prima pungă, le pune în borcan şi îi întreabă pe studenţi dacă este plin.

- Da, da, e plin, răspund aceştia în cor.
Profesorul desface  punga cu pietricele şi le strecoară şi pe ele în borcan.
- E plin?
- Da, e plin.
Apucă atunci şi punga cu nisip şi o toarnă peste pietre.
- E plin?
- E foarte plin!

Ce s-ar fi întâmplat însă dacă turna de prima dată nisip? Borcanul se umplea şi pietrele rămâneau pe dinafară.

Adică ceea ce se întâmplă de exemplu atunci când procrastinezi. Ştii că ai trei-patru lucruri importante de rezolvat pe ziua de azi? Ei bine, dacă nu începi de dimineaţă să te ocupi de ele, ziua trece şi la sfârşitul ei te „trezeşti” că ai irosit-o cu tot felul de îndeletniciri de umplutură, numai ce trebuia să faci nu ai făcut. Ai păţit şi tu aşa ceva sau am început să fac proiecţii? O să mă programez la psihanaliză, dar prevăd că voi întârzia o oră întreagă şi va trebui să şi plătesc şedinţa neefectuată. Săptămâna următoare voi fi întrebată ce transfer am făcut pe terapeut de sabotez procesul analitic întârziind sistematic. Bineînţeles, voi amâna să răspund, cerând un timp de gândire (în care mă voi gândi de fapt la cai verzi pe pereţi...nu, nu la armăsari, măi Freud!).

Ce spuneam? M-am luat cu nisipul...A, da, să-ţi planifici timpul astfel încât mai întâi să rezolvi ce este cel mai important, după care poţi să-ţi umpli ziua cu cât praf vrei. Ziua? Şi viaţa? Păi şi viaţa. Şi pe e o poţi face praf.

Care sunt lucrurile care contează cu adevărat pentru tine? Nu-mi spune. De fapt voiam să te întreb câte sunt? Bănuiesc că nu atât de multe câte fire de nisip. Mai degrabă câteva pietre de temelie, cele pe baza cărora îţi clădeşti existenţa. Hm…acum ai grijă şi cu temelia asta. Sinele este aşezat pe o falie seismică şi predispus la cutremure dese, de intensitate variabilă. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să renunţi la a construi, ci să încerci să fortifici structura de rezistenţă, conştient fiind că se poate întâmpla orice şi că mişcările pământului nu pot fi controlate de tine. De bine de rău, pietrele alea îţi conferă un sens, mai mult sau mai puţin stabil, pe termen cel puţin mediu. Doar să nu fie pietre de moară. Sau nişte pietre pe care nu le poţi ridica, cam ca în paradoxul cu Dumnezeu cel atotputernic care poate sau nu crea un bolovan pe care să nu fie în stare să-l ridice? (ori l-a creat deja şi se numeşte Pământ, iar acum se uită neputincios la el?) Nisipul…cu ăsta chiar că nu poţi să faci decât nişte castele ce se dărâmă imediat după ce le-ai ridicat…nu că nu ar avea şi ele farmecul lor, dar parcă pietrele şi bolovanii (lui Sisif) sunt (măcar în aparenţă) ceva mai solide.

O viaţă fericită şi cu sens aş spune că se trăieşte undeva la intersecţia simplităţii cu mediul îmbogăţit (ambele idei îmi sunt dragi). Ce înseamnă simplitate? Mai puţin balast şi mai multe resurse de energie şi timp pentru ceea ce este intrinsec valoros şi plăcut. Nu e o renunţare, ci un câştig. Eşti mai liber. Iar după ce te-ai debarasat de ceea ce era nenecesar şi împovărător, de tot ce te distrăgea inutil de la lucrurile importante, atunci poţi căuta şi mediul îmbogăţit…îmbogăţit în sensul că valorifici în feluri complexe şi diverse ceea ce ai ales să păstrezi. Relaţia de cuplu? Cum ai putea să o dezvolţi? Un proiect de cercetare? Este posibil să îl extinzi, să înglobezi noi direcţii şi perspective?

Mai puţin egal adesea mai mult. Şi invers. More is less. În The paradox of choice, Barry Schwartz arată cum multiplicarea opţiunilor în societatea de consum duce la efectul contrar: paralizie în loc de libertate. În principiu, să ai la dispoziţie o gamă largă de opţiuni ar fi ceva dezirabil. Şi chiar aşa este, spun eu, dar cu o condiţie: nu doar să ai de unde alege, dar să alegi şi alegerile în sine. Îţi explic ce vreau să zic. Orice alegere consumă glucoză, efort cognitiv şi timp. Acest proces, repetat de foarte multe ori pe zi, te „seacă” de resurse (ego depletion). Gândeşte-te doar la o raită în supermarket, unde trebuie să te hotărăşti la un fel de păstă de dinţi din cele 50, la un sortiment de ceai din cele 70 şi la un tip de pâine dintre toate cele expuse pe un întreg raion. Ajuns acasă, aprinzi televizorul şi petreci 10-15 minute zappând printre canale pentru a alege o emisiune din cele 150 de programe disponibile. Nici nu realizezi când şi cum ai obosit. Poate chiar atunci vine soţia ta să discutaţi o decizie importantă, dar deja eşti extenuat şi nu mai ai răbdare să cântăreşti din nou  variantele posibile. Să alegi ce alegi înseamnă să limitezi însăşi gama alegerilor pe care le faci, astfel încât să-ţi păstrezi capacităţile deliberative pentru domeniile relevante, renunţând la cele triviale sau fără miză (decât pentru producători sau directorii de marketing). Dacă vrei (şi nu ai altceva mai bun de făcut) poţi urmări prelegerea lui Schwartz aici. Se termină cu un cartoon reprezentând doi peşti swimming in a fish bowl (şi parcă nu ascultă Pink Floyd în căşti, că nu şi-au luat un smartphone waterproof):





Bieţii peşti, ce se mai auto-iluzionează, ai putea spune. Sunt limitaţi! Da…dar ia gândeşte-te cum ar fi să nu fie limitaţi deloc. Dacă se sparge acvariul oare le-ar fi mai bine? :D Sigur, hai să le dăm drumul în ocean. Dar şi oceanul ăla are ţărmuri, nu? La fel cum borcanul la un moment dat se umple. (Cu nisipul de pe ocean, împrăştiat de vânt?) Şi nici timpul (tău) nu se întinde la nesfârşit. 

Un comentariu: