vineri, 18 aprilie 2014

Why men die younger

Spuneam mai devreme că din punct de vedere evoluţionist, supravieţuirea este mai puţin importantă decât reproducerea. Desigur, la vârste fragede doar prima contează. Este important ca mai întâi copilul să rămână în viaţă (vaccin!!!) cel puţin până când aparatul său reproductiv este suficient dezvoltat încât să producă urmaşi; de preferat şi cortexul prefrontal, pentru a fi în stare să-i crească. După aceea însă…reproducerea trece pe primul plan, pentru că dacă organismele doar ar fi trăit până la adânci bătrâneţi şi nu s-ar fi înmulţit, specia respectivă ar fi dispărut de la prima generaţie. Uneori, scopul reproductiv pune în pericol însăşi supravieţuirea. Gândeşte-te la păun. O asemenea coadă nu ar fi fost selectată dacă evoluţia îi dorea bietului mascul o viaţă lungă, confortabilă şi sigură. Cele mai frumoase exemplare probabil că o sfârşesc prematur, întrucât coada atrage atenţia prădătorilor. Dar nu este o problemă mai mare câtă vreme înaintea prădătorilor au apucat să atragă atenţia altcuiva: unei păuniţe care pe urmă, profund îndoliată, va transmite mai departe puiuţilor aceleaşi gene buclucaşe, kamikaze aş spune chiar. Cumva, acelaşi lucru se întâmplă şi cu specimenele Sapiens Sapiens.

Studiile arată că atunci când bărbaţii sunt motivaţi (printr-o manipulare experimentală, de exemplu expunerea la poze cu femei atrăgătoare) să se gândească la sex sau la eventuale partenere, nivelul lor de testosteron creşte, la fel şi posibilitatea de a se angaja în comportamente riscante, impulsive, chiar necugetate (la fMRi se observă activitate scăzută în cortextul ventromedial prefrontal). Este suficient să se afle o femeie frumoasă (cu indici de feritilitate evidenţi) în zonă şi, au constatat cercetătorii, tinerii chemaţi să execute nişte mişcări de skateboarding se sparg literalmente în figuri, adică se lansează în manevre mult mai periculoase şi dificile decât cei care au parte de un public în unanimitate masculin.



Poate ţi se pare iraţional. De ce ar fi atrase femeile de un smintit care e în stare să-şi rupă gâtul în faţa ei? Ce siguranţă i-ar inspira un asemenea comportament într-un potenţial tată pentru copilul său? Da, chiar este iraţional, dar de multe ori figura ţine, iar explicaţiile sunt diverse. Poate că vede în acest curaj şi în capacitatea de a se da peste cap de trei ori în aer şi de a nu se dezmembra în proces un indiciu al genelor bune. Este un bărbat fit, rezistent, puternic, flexibil, sănătos. În plus, se consideră o dovadă de statut dacă este cel mai curajos şi mai abil din grupul său.



Pe de altă parte, bărbatul vrea cumva să iasă în evidenţă. De ce? Pentru că resursa pe care o doreşte (ovulul) este vânată şi de alţi masculi, cu care se află în competiţie. Şi de aici un spectacol fascinant, pe care îl vezi la tot pasul, dacă ştii să te uiţi, sau în sălile de teatru, dacă nimereşti de exemplu la Othello. Cum masculii moderni nu umblă cu bâta pe umăr ca să-şi anihileze concurenţa, astăzi ei inventează alte metode, unele mai ingenioase decât altele. Gama este extrem de variată: de la motocicletă ultimul răcnet sau maşină green (sunt preocupat de mediu, mai rar oameni ca mine!) până la colecţii impresionante de tablouri, implicarea în opere de caritate sau în activităţi artistice (serenadele sub balcon, de exemplu?).

Nici un efort nu este precupeţit atunci când miza este o femeie tânără şi fertilă. De asemenea, nici un risc nu este atât de mare, nicio provocare de neacceptat.



De ce crezi că angajează patronii de cazinou femei frumoase strecurate abil printre clienţi? Nu, nu pentru că ar fi prostituate dornice să mai stoarcă nişte bani, ci pentru că simpla lor prezenţă îi face pe bărbaţi să liciteze mai mult, să-şi asumă riscuri din ce în ce mai mai nebuneşti şi, aşadar, să piardă sume enorme (la finalul nopţii puţini dintre ei şi-ar mai permit oricum o oră cu respectivele domnişoare).


Femeile în schimb nu apelează la strategii riscante pentru a-şi atrage un partener „bun”. Sigur că există şi acolo o competiţie, dar pe alte aspecte, valorizate de bărbaţi. De exemplu, să nu te miri dacă femeilor le creşte brusc agreabilitatea (factorul din Big Five) în momentul când apari în zonă. Le vezi cum devin subit mai volubile, vorbăreţe, mămoase, dornice să te ajute sau chiar să-şi ofere „ajutorul” una alteia? Te poţi amuza şi bucura de privelişte Da, este modul lor de a te impresiona. Din fericire inofensiv, nu riscă nimeni să moară la locul faptei. Există însă şi o excepţie, un domeniu în care şi femeile îşi pun uneori viaţa  în pericol pentru a atrage parteneri. Ştii care? Păi ce apreciezi tu la o femeie? Să fie atrăgătoare! Tânără, bine proporţionată, simetrică…Prin urmare comportamente cu risc mai mult sau mai puţin vital sunt apelarea la pastilele de slăbit, operaţii estetice, silicon, botox, înfometare, găuri în urechi, sprânceană, limbă, buric şi alte părţi ale corpului pe care mă sfiiesc să le numesc. 

Ştiu ele ce ştiu. Pentru ca un mascul alfa să întoarcă capul după ele, fie chiar pentru ultima dată, este nevoie ca femeile să arate precum divele din imagini (fapt confirmat de studii: riscurile asumate de bărbaţi cresc proporţional cu atractivitatea femeii).


Oare trăim într-o lume în care femeile se mutilează în clinici exclusiviste pentru ca apoi, la primul pas pe trotuar, să provoace victime în rândul imprudenţilor masculi, inundaţi cu testosteron? Of, nu, trăim, cel puţin majoritatea, într-o lume în care femeile din viaţa noastră nu arată ca cele din revistă, şi nici bărbaţii nu sunt dispuşi să-şi părăsească locul călduţ (cum ar fi canapeaua pe care stau cu laptopul în braţe) pentru a se arunca în arenă sau pe ringul de luptă. Sigur, mai există mici zvâcniri pe ici pe colo, dar nu de dimensiunea celor pe care le vezi, de exemplu, într-un film. Dacă Francois Villon, poetul blestemat, ar mai fi trăit, cred că la un moment dat s-ar fi plictisit şi ar fi mai fi scris odată Où sont les neiges d'antan?, în poemul intitulat, atât de sugestiv, Ballade des dames du temps jadis.


 http://psycnet.apa.org/psycinfo/2010-18169-001
http://www.ehbonline.org/article/S1090-5138(08)00064-0/abstract
http://spp.sagepub.com/content/1/1/57.abstract

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu