duminică, 2 noiembrie 2014

Din nou, despre optimism...sau ceva pe-acolo

Dacă tot am vorbit ieri despre izolare socială şi singurătate, nu ar strica  să vedem azi ce fac totuţi cei care se bucură de sprijin social, au relaţii împlinitoare şi pot conta pe membrii familiei şi pe prieteni.

Care crezi că este cel mai bun predictor al numărului de telefoane şi de vizite pe care le primeşti? Crezi că este neapărat necesar să fii extravert? Să ai o personalitate magnetică, adică lumea să vină către tine împinsă de o forţă misterioasă pe care simpla ta prezenţă o degajează? Poţi încerca: imaginează-ţi în următoarea oră că un prieten foarte drag te va suna. Hai, concentrează-te! Şi aşteaptă! Sună telefonul? Nu? Mai aşteaptă puţin! Tot nimic? Hm..nu te concentrezi suficient! Vizualizează-l pe prietenul tău cum se îndreaptă spre telefon şi îţi formează numărul. Al dracului telefon, tot tăcut e! 

Hello! Mă auzi? Wake-up call! În loc să te holbezi la ecran, ce-ar fi să formezi naibii numărul prietenului cu care ţi-ai dori să vorbeşti?

Cel mai bun predictor al telefoanelor şi vizitelor primite este numărul telefoanelor şi vizitelor pe care le iniţiezi tu

Cu cât vei face mai mulţi paşi spre ceilalţi, cu atât vor fi şi ei mai tentaţi să vină către tine. Şi chiar dacă din diverse motive (statut, reputaţie, stele norocoase) eşti într-o situaţie în care oamenii te caută fără ca tu să faci mare lucru (sau nu mare lucru la adresa lor personal), acţiunile tale orientate către ei tot vor prezice ceva, poate mai important decât cantitatea relaţiilor: da, calitatea

Crezi că optimismul are vreun rol în şmecheria asta?

Suzanne Segerstrom este de părere că da.  A folosit drept cobai studenţii la drept din univesităţile americane și britanice. De ce pe ei? Cică îi plac şoriceii şi nu a găsit altă categorie de subiecţi care să-i displacă suficient de mult încât să-i poată chinui. 

La începutul primului an le-a administrat nişte şocuri...ba nu, nişte chestionare despre optimism şi despre obiectivele lor la începutul acestei perioade deosebit de importante. Apoi i-a ţinut sub supraveghere: cum s-au descurcat, ce rezultate au obţinut la facultate, dar şi cum s-a defăşurat viaţa lor socială şi, nu în ultimul rând, cum stăteau cu sistemul imunitar. 

Studenţii optimişti şi-au făcut într-adevăr mai mulţi prieteni noi, o mare parte dintre ei aveau la sfârşitul anului şi relaţii de cuplu, în plus reuşiseră să păstreze legăturile cu prietenii mai vechi şi să se reunească destul de des cu familia. E adevărat că de la bun început ei şi-au stabilit ca priorităţi scopuri sociale în acel foarte dificil prim an de facultate. Nu că pesimiştii nu şi-ar fi dorit să-şi găsească prieteni în campus şi  să se vadă cu cei pe care-i aveau deja din liceu. Nevoia de afiliere este universală, dar resursele reale sau percepute sunt diferite. Analizând listele cu obiective, cercetătorii au observat că pesimiştii menţionau scopurile sociale ceva mai jos decât colegii lor mai optimişti, sub cele legate de performanţele şcolare. Să fie pesimiştii mai conştiincioşi, mai responsabili şi mai pasionaţi de dreptul civil şi penal decât optimiştii? Nu, notele obţinute la examene nu susţin absolut deloc această ipoteză. 

Una dintre explicaţii este că un optimist are mai multă încredere că va reuşi să ducă la bun sfârşit atât sarcinile profesionale cât şi pe cele sociale. Prin urmare, va investi resurse în mai multe aspecte ale vieţii sale, implicându-se activ şi făcând eforturi în mai multe direcţii: facultate, relații, sport, poate chiar și un hobby sau două. Un pesimist are aşteptări mai joase. Probabil nu se percepe capabil de a promova examenele şi de a se dezvolta profesional având în acelaşi timp o viaţă socială fericită. Aşa că renunţă la unele obiective pentru a se concentra aproape exclusiv pe altele. Nici măcar nu mai încearcă.

Uneori ne aşteaptăm să fim căutaţi de ceilalţi fără a face mare lucru noi înşine. Strategie care nu merge! Dacă eşti prea ocupat să dai un telefon sau să te întâlneşti cu prietenii după o vreme aceştia vor renunţa să te contacteze doar ei. Dacă eşti optimist şi ţii la relaţiie sociale în acel moment vei face tu ceva ca să reconstruieşti relaţia. Dacă eşti pesimist, indiferent de ţii la relaţii sau nu, vei interpreta răceala ce se instalează în prieteniile tale drept o fatalitate sau o confirmare a ceea ce „ai ştiut tu mereu”, că relaţiile sociale sunt dificile şi prietenii adevăraţi imposibil de găsit.

Spuneam ceva de imunitate. E posibil ca uneori optimiştii să aibă mai puţine celule T decât pesimiştii. Eşti surprins? Se explică prin faptul că funcţionează uneori la limită. Da, se stresează! Chiar fac eforturi să-şi atingă obiectivele, care nu se realizează singure într-o stare de relaxare deplină. Cu toate astea în general nu se îmbolnăvesc mai des decât pesimiştii, nici nu dau înapoi în faţa unei provocări pe motiv că „e prea stresant, mi-e teamă că-mi voi forţa limitele”. Se aşteaptă că vor reuşi, întreprind acţiuni în acest sens şi...să vezi minune, chiar reuşesc! Apropo de stres, se pare că efectul acestuia este mediat în mare parte tocmai de....credinţele noastre referitoarela stres.

Mai sunt câteva lucruri de spus despre optimism, relații sociale, sprijinul perceput și disponibilitatea de a oferi. Dar nu acum. Trebuie să mă duc la vot, cu speranța că nu o voi face degeaba. Apoi am un tren de prins pentru că mi-am propus să ajung mai devreme înapoi în București – e o piesă de teatru pe care nu aș vrea să o ratez.

 
PS: Nu, nu mă consider o optimistă. Și nu cred că e o pată oarbă în auto-cunoaștere. Sinceră să fiu mă întreb dacă cercetătorii ăștia nu cumva măsoară altceva decât ceea ce-și închipuie. Sau dacă nu le scapă ceva...care dacă nu este, nu este și gata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu