vineri, 19 septembrie 2014

Şapte moduri de a cheltui banii astfel încât să-ţi aducă fericirea

Banii nu aduc fericirea. Pe de altă parte, lipsa lor poate aduce nefericirea, dacă nevoile de bază nu sunt satisfăcute (putem discuta ani întregi ce mai înseamnă azi „ bani suficienţi” şi „nevoi de bază”- dezbatere în mediul virtual, cum altfel?).



Dacă în prezent nu te confrunţi cu probleme financiare reale, o avansare însoţită de o mărire de salariu  nu se va traduce într-o modificare stabilă a nivelului tău de fericire. Poate chiar dimpotrivă, dacă vine la pachet cu responsabilităţi suplimentare, mai puţin timp liber şi mai mult stres. Da, ştiu că e aproape imposibil să nu-ţi doreşti mai mulţi bani şi sunt aproape sigură că vei depune în continuare eforturi pentru a-i obţine. Eforturi sisifice, cumva? Sisifice pentru că vei căra un bolovan pe banda de alergat hedonică (Camus adaptat la secolul nostru) în timp ce fericirea ta va rămâne aproximativ aceeaşi. Eşti conştient de absurd (am avut grijă să-ţi mai povestesc despre adaptatea hedonică)! Poate îţi şi place această postură de erou absurd, aşa că îţi porţi cu demnitate crucea...pardon, bolovanul...adică serviciul! Ca şi Camus însă, („Il faut imaginer Sysiphe heureux”), mă gândesc la fericirea ta. Îmi place să te văd fericit. Nu îmi imaginez că vei înceta să-ţi doreşti mai mulţi bani, aşa că mă adaptez la realitate (vei continua să vânezi o avansare), dar îţi voi da măcar câteva sugestii despre cum să foloseşti banii astfel încât chiar să fii mai fericit. (Deja întrec orice limită, nu? Auzi la mine, să-ţi spun ţie ce să faci cu banii tăi!). Sigur că eşti liber să le iei sau nu în seamă, să le alegi pe cele care ţi se par potrivite şi să testezi una-două ca să vezi ce se întâmplă. În principiu ar trebui să funcţioneze, pentru că toate se bazează pe studii. Le-am găsit şi eu prin multe articole şi într-o carte ce se poate cumpăra de pe amazon. Ca să nu mai dai tu banii pe ele dar să te bucuri  totuşi de informaţii,  îţi voi face un fel de rezumat.

1. Inveşteşte mai puţin în posesiuni materiale şi mai mult în experienţe. Un nou tricou va deveni foarte repede o cârpă oarecare ce nu mai are loc în şifonier...prin urmare va trebui să dai banii şi pe un dressing. Adaptarea se produce mai greu la experienţele pozitive decât la lucruri, mai ales dacă le alegi pe cele care au un scop mai larg; cărţile, filmele şi piesele de teatru bune contribuie toate la dezvoltarea ta personală sau la o mai fină înţelegere a lumii şi în acelaşi timp petreci momente foarte plăcute. După ce ţi-ai cumpărat un tricou mă îndoiesc că vei sta ore întregi să îl admiri, dar într-o experienţă plăcută vei fi implicat timp mai îndelungat (da, un film la cinematograf se termină după două ore în timp ce tricoul va rămâne acolo un an-doi, dar, dacă aduni momentele de fericire prilejuite de achiziţionarea tricoului, probabil nu vei ajunge nici măcar la jumătate de oră). 

Distincţia între achiziţii materiale şi experenţiale este uneori mai greu de făcut; un criteriu important este intenţia cu care le-ai procurat. Cartea în general este o achiziţie experenţială – dacă o cumperi pentru plăcerea de a o citi, nu pentru că s-ar potrivi cu mobila sau are pagini lucioase şi copertă colorată. Sigur că poate deveni achiziţie materială când vrei doar să ai nişte obiecte cu care să-ţi ornezi biblioteca. Un scenariu mixt este când achiziţia asta materială are rol de signaling şi favorizează anumite experienţe pozitive (o poţi invita pe tipa aia abia cunoscută la tine acasă, pe principiul "Want to come up and see my etchings?”) Şi o maşină mai mare devine achiziţie experenţială dacă ai luat-o pentru că-ţi permite să pleci cu familia într-un tur al Europei. 

Mai are rost să-ţi spun de ce experienţele produc mai multă fericire decât obiectele sau ţi se pare şi ţie evident? În fond, suntem ceea ce facem, suma experienţelor pe care le trăim, deci a investi în ceea ce ne defineşte sau ne va defini (experienţele pe care le alegem devin parte din noi) este mai înţelept şi mai plăcut decât a colecţiona diferite obiecte. În plus, o experienţă devine o amintire preţioasă pe care o împărtăşeşti adesea cu prietenii, ceea ce nu prea se întâmplă cu lucrurile (presupun că nu-i baţi la cap cu ce gadget extraordinar ţi-ai luat tu din Mall, mai degrabă le povesteşti cum a fost în vacanţă sau ce carte mişto ai citit, eventual stârnindu-le curiozitatea de a o citi la rândul lor; apropo, ştii că a apărut ultima carte a lui Sam Harris?). 

Multe din experienţe se transformă direct sau prin povestire în ocazii de socializare, iar marea majoritate a oamenilor se simt bine când petrec timp cu cei apropiaţi. O ieşire la cinematograf cu partenera e mai plăcută decât vizionarea aceluiaşi film singur acasă, pe calculator. Chiar şi plăcerea obţinută din savurarea unei ciocolateeste mai intensă când o împarţi cu cineva, nu degeaba mesele în familie sunt evenimente atât de îndrăgite. (Despre sticla de Merlot voi vorbi altădată!) Apropo de socializare,

2. Oamenii care cheltuiesc (mai mulţi) bani în folosul şi pentru binele altora sunt mai fericiţi. Donaţiile, cadourile, lucrurile pe care le oferi celor din jur au efect nu doar asupra fericirii lor, ci şi aspra stării tale de bine. Ai cumpărat o cutie de bomboane? Îţi vine să crezi că dacă o dăruieşti cuiva vei fi chiar mai fericit decât dacă ai mânca-o tu? Investiţiile prosociale cresc calitatea relaţiilor, produc emoţii pozitive si, să nu fim ipocriţi, îţi dau o stare de satisfacţie pentru că te percepi drept un om mai bun. Ca să combinăm ce am aflat până acum şi să maximizăm fericirea atât pentru tine cât şi pentru alţii, încearcă să-i faci cadou partenerei tale nu un obiect, ci…o experienţă. Ia-i un bilet la concert în loc de o pereche de cercei. Sau fă-i o programare la o şedinţă de masaj profesionist. Ce spui, asta nu te-ar face şi pe tine fericit? OK, trecem peste, mai am câteva informaţii pe care sunt încântată să ţi le dăruiesc.

3. Foloseşte-ţi banii astfel încât să-ţi oferi bucurii mai mici şi mai dese mai degrabă decât una-două majore. Frecvenţa experienţelor şi emoţiilor pozitive este mai importantă decât intensitatea, chiar şi decât durata lor. O vacanţă de două săptămâni pe litoral îţi va aduce mai puţină satisfacţie decât patru-cinci escapade de week-end tot la mare sau decât, şi mai bine, două weekenduri la mare şi trei la munte. Adaptarea şi obişnuinţa se instalează mai greu, în plus plăcerile mai mici pot fi variate, introducând mereu un element de surpriză şi noutate. Pune înapoi pe raft ciocolata aia Milka de 100 de grame şi cumpără în schimb un baton mic de Bounty şi unul de Mars.  

Recapitulare: în locul unui cadou foarte scump şi previzibil de ziua ei, fă-i iubitei tale mici cadouri (diferite) pe tot parcursul anului; iar dacă ai început să iei în serios ideea masajului, când suni pentru programare roagă-l pe maseur să întrerupă experienţa, adică să împartă şedinţa în două, iar ea să experimenteze astfel două masaje mai scurte dar mai savuroase decât unul lung (dublă satisfacţie).

Să continui sau rămâne pe altădată? Ambele!

4. Plăteşte acum, consumă mai târziu! E destul de greu când producătorii profită de dificultatea ta de a-ţi amâna gratificaţia şi te tentează cu „oferte” de tipul „cumpără acum, plăteşti în rate”. Problema e că noul televizor creează foarte repede adaptare, iar tu, lună de lună, vei scoate cu durere din buzunar sume importante ca să-ţi achiţi ratele pentru un produs care a încetat de mult să te mai bucure. Principiul nu e valabil doar pentru rate: cumpără-ţi o sticlă de Martini, dar bea-o mai târziu (cu partenera?) sau ia-ţi bilet de vacanţă cu câteva luni bune înainte de concediu. Paharul de Martini consumat imediat are valoarea hedonică x (cantitatea de plăcere din consum), dar cel consumat mâine are valoarea x plus y (plăcerea consumului plus plăcerea anticipării). Despre anticipare o să-ţi scriu în curând. Abia aştept! Şi tu?

5. Cumpără timp! Unele bunuri materiale te fac mai fericit pentru că fac în locul tău treburile plictisitoare, grele, prea puţin recompensatoare sau consumatoare de un timp preţios, pe care preferi să-l petreci altfel (într-un parc de distracţii cu familia?). O maşină de spălat vase e o achiziţie bună din acest punct de vedere, ca să nu mai spun că mai elimină din acele păcătoase episoade de mind-wandering. :P Nu e necesar însă să fie şi ultimul model, cu 15 programe din care nu vei folosi decât 2-3. Vrei o vilă luxoasă la periferie sau în Bragadiru?  Te-ai gândit însă cât timp vei pierde zilnic pe drum? Naveta sau timpul în trafic figurează printre activităţile cele mai agasante. Nu mai bine o casă mai mică, dar aproape de locul de muncă (şi de teatre)? Of, iar profit de timpul tău…promit că mă grăbesc…dar să ştii că dacă citeai singur toate studiile astea ţi-ar fi luat şi mai mult timp!

6. Evită să cumperi garanţie suplimentară pentru produsele achiziţionate. Taking things for granted înseamnă şi să le acorzi mai puţină atenţie, iar atenţia este poate factorul cel mai important ce împiedică adaptarea. Pe de altă parte, oricât ar fi de tentant, nu da curs ofertelor de tipul „poţi schimba produsul în 24 de ore”, sau, şi mai rău „în decursul unei luni”. De ce? Îţi va plăcea mai puţin dacă ştii că-l poţi schimba…undeva în capul tău vor circula idei precum „dar oare nu era mai bun celălalt? parcă era totuşi mai frumos…cumva ar fi mai bine să-l fi schimbat?”.

7. Înainte de a cumpăra un produs, vezi cât sunt de fericiţi şi de mulţumiţi cu el alţi consumatori, de preferinţă unii cât mai asemănători cu tine. Foarte posibil ca părerea lor să te ajute să iei o decizie mai bună decât zecile de informaţii şi detalii tehnice pe care le găseşti pe internet sau pe etichetă. La un film, nota de pe imdb (bazată pe rating-urile publicului şi criticilor) e în general un indiciu mai important decât prezenţa unui actor cunoscut şi prezice mai bine cât de mult îţi va plăcea şi ţie filmul. Chiar voi reveni asupra acestui ultim punct pentru că am găsit un studiu foarte interesant, o să-ţi placă!

Ca să te poţi bucura de experienţă în continuare…ia vezi…ţi-ai plătit factura la internet? (dacă da, treci şi la a doua treaptă din piramidă; a lui Maslow sau a lui Kenrick?).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu