joi, 27 iunie 2013

Pe langa plopii fara sot adesea am trecut

Esti la birou, nu? Muncesti…vorba vine, daca ai munci nu ai citi acum acest articol, ca doar nu te plateste seful tau sa ii faci o sinteza cu chestiile hot care incendiaza astazi blogosfera. Dar o pauza de masa ai? Si cum ti-o petreci? Stii ca te pot ajuta, nu? De exemplu, o idee buna ar fi sa tragi un puisor de somn! Da, o spune John Medina in cartea sa „Brain rules”. Asa ca maine ia-ti la tineo pijama, o perna si alte obiecte (a Teddy Bear? O suzeta? Un revolver sa-l ai sub perna?) de care mai ai tu nevoie pentru a adormi si a-i oferi creierului tau ocazia de a se reface. Daca esti cuminte (sa operationalizez: compliant, atent, disciplinat, constiincios) iti pot chiar calcula (da, fac efortul asta pentru tine) ora ideala (the nap zone) la care este bine sa te retragi sub paturica. Presupun ca ai un regim de viata sanatos, un nucleu suprachiasmatic neafectat de vreo tumora si ca dormi opt ore pe noapte, mergand la culcare la aceeasi ora (plus minus 15 minute, hai sa nu fim obsesivi). Daca incepi serviciul la 9 pe la un 7 esti in picioare (alergand prin casa dupa Clocky, sigur). Deci ai dormit intre orele 11 pm si 7 am (ceva vise de raportat? Ma ofer sa ti le decriptez intr-o cripta, la lumina difuza si romantica a lumanarilor). Momentul de climax al noptii tale a fost la jumatatea intervalului, asadar la ora 3 am. Imi permit sa formulez o ipoteza: Astazi la ora 3 pm ti se va face somn. Insa in loc sa dormi vei bea o cafea, un ceai negru sau vei astepta cu stoicism sa treaca perioada critica, mai ales ca intre timp ai citit despre eroarea sistematica a durabilitatii (nu e chiar acelasi lucru dar profit de ocazie sa-ti reimprospatez memoria). Daca seful tau ar fi un om informat cu siguranta ar amenaja o sala de odihna pentru angajati. Nu de dragul tau, bineinteles ca nu! (iar te-ai scaldat in lacul Wobegon?) De dragul profitului. Un studiu NASA a aratat ca performanta (profesionala) a pilotilor creste cu 34% dupa ce acestia au dormit 26 de minute. Acum nu te sfatuiesc sa ii spui direct chestia asta pentru ca sunt mari sanse sa o ia personal, sa se enerveze, sa nu te creada, sa te suspecteze ca incerci sa il manipulezi. O idee mai buna ar fi sa il „ajuti” sa descopere acest studiu aparent intamplator si apoi sa creada ca a fost numai si numai ideea lui- te las sa te gandesti cum, stii ce parere am despre mure si alte fructe de padure: stimuleaza neurogeneza, dar culege-le singur din tufa (de Predeal, nu de Venetia); daca stai cu gura cascata sa ti se dau eu...hai, stai sa vedem ce se intampla.

Daca insa seful tau este un nesuferit de neinduplecat, insensibil pana si la rezultatele studiilor NASA si hotarat sa nu te lase deloc sa dormi in cele opt ore din zi pe care ti le-a cumparat cu contract de munca si acte in regula, nu este totul pierdut. Mai stiu o activitate numai buna de desfasurat in pauza. Ghicesti? Da, o poate include si pe colega de la human sau public relations. Ba chiar o va inspira sa fie cat mai dornica de relatii calde cu cei din jur (si, prin ricoseu, si cu tine). Am in fata un articol publicat de niste psihologi de la Universitatea din Rochester. Se numeste „Can nature make us more caring? Effects of immersion in nature on intrinsic aspirations and generosity”. Sunt descrise patru experimente prin care autorii au testat urmatoarele ipoteze: comuniunea cu natura (stia Eminescu ceva cand isi chema iubita in boscheti) favorizeaza aspiratiile intrinseci in detrimentul celor extrinseci (capital de imagine sau de bani), autonomia, dar si comportamentul prosocial, dorinta de a crea relatii calde si apropiate cu ceilalti, altruismul, compasiunea, generozitatea. Chiar si un birou plin cu plante e bun. (Acum stii si ce cadou sa ii faci sefului de ziua lui) Subiectii au fost impartiti in doua grupuri: unii au fost testati intr-o incapere cu multe flori, ceilalti intr-o sala fara elemente naturale (nici supranaturale, doar artificiale sau pe care si le face omu’ cu mana lui- lucru manual). Li s-a spus ca au primit un premiu de cinci dolari pe care ii pot folosi cum vor ei. Daca subiectul alege sa dea suma aceasta unui alt participant (pe care nu il va intalni, iar decizia, oricare ar fi, ramane confidentiala), experimentatorii vor dubla suma, astfel incat celalat va primi 10 dolari. Al doilea subiect va alege apoi daca pastreaza toti verzisorii sau daca inapoiaza primului participant suma de cinci dolari pe care o primise. Concluziile? Nicio diferenta! Glumesc, pai ma mai oboseam sa descriu experimentul, acum cand ma apropii de nap zone (1-3pm, apud Medina hm, cat pe ce sa scriu Mandinga- interferenta cu televizorul pe care l-as arunca uite-acum pe geam daca as fi singura in biroul asta flowerless)?! Participantii testati si implantati in incaperea cu plante au fost mai generosi si au impartit banii cu ceilalti, pe cand cei din laboratorul fara flori au fost tentati sa pastreze intreaga suma pentru ei. Niciun incident cu televizoare, scaune sau sageti otravite aruncate pe geam nu a fost semnalat. Asa ca in loc sa iti inviti colega la o cafea (sau la un pui de somn?) la bufet mai bine o convingi sa iesiti amandoi afara, intr-un parc din apropiere. Stiu, spatiile verzi sunt tot mai greu de gasit in oras, iar primarul nu cred ca se sinchiseste de studiile noastre si de incurajarea unor comportamente prosociale in randul locuitorilor. Daca nu gasesti parc, cauta macar un copac, trei fire de iarba, un caine maidanez (se sperie tipa si tu pozezi in salvator).

Ia zi, ai localizat cea mai apropiata zona cu vedeata? Iesim in pauza? Langa locul meu de munca chiar exista un parc. Imediat dupa ce postez articolul voi parasi biroul, voi cobori treptele cladirii si voi iesi afara. Ma voi indrepta spre parc, voi merge tot inainte si voi intra in primul club sau bar unde pot sa bag o bila-doua. Ma bag la o partida scurta de biliard jumatate de ora, pe urma ma intind 26 de minute pe o canapea si dorm. Ma trezesc si ma intorc la serviciu. Tu du-te insa in parc! Daca vezi portia mea de generozitate si compasiune dandu-se singura pe un tobogan si uitandu-se dupa mine, poti sa o pastrezi tu! Sau sa ii spui, asemenea simpaticului personaj creat de Creanga (hihi ce nume sugestiv, in ton cu articolul), ala care se juca cu Dumnezeu si baga moartea in sicriu (doar reminiscente sau ramasite din articolul de ieri), trei cuvinte sugestive: „Pasol na turbinca!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu