sâmbătă, 20 decembrie 2014

To enhance or not to enhance? That is the question

Tot un experiment mental, de servit la cafeaua, ceaiul sau ţuica fiartă de dimineaţă. De ce mental? Pentru că suntem oarecum în sfera filosofiei, iar aceasta se poate încă face stând pe fotoliu, sorbind o ceaşcă cu un stimulent cognitiv moderat (cafeaua, da, dar doar pe anumite aspecte şi, probabil, graţie unor efecte indirecte) şi explorând diverse scenarii ipotetice, dar riguroase, pe principiul Ce s-ar întâmpla dacă..?

Filosofie sâmbătă de dimineaţă? Ce ne trebuie nouă aşa ceva? Hai că nu este vorba de Kant sau Nietzsche, ci de o filosofie aplicată care se apleacă asupra eticii celor mai noi descoperiri şi din ştiinţele naturale, din medicină, biologie, biotehnologie, genetică şi alte discipline hot. Bioetica, exact!

Soţii Neglijescu au un copil ce suferă de o condiţie genetică rară, Sensibilitate Intelectuală. Nu e de rău, copilul are de fapt un potenţial intelectual extraordinar, multe peste medie, doar că, pentru a-şi atinge acest potenţial, este nevoie să ia zilnic o pastiluţă fără efecte secundare, ieftină, uşor de procurat şi de administrat. Părinţii nu-i dau acest tratament, prin urmare copilul nu ajunge să-şi dezvolte acele capacităţi deosebite din cauza bolii genetice şi, în loc de un intelect grozav, va avea unul normal. În lipsa unor motive bune de a nu-i da pastilele, cred că putem spune că soţii Neglijescu sunt nişte părinţi...neglijenţi şi că ceea ce au făcut este incorect din punct de vedere moral. Tu ce crezi, ar fi avut datoria morală sa-i ofere copilului şansa de a beneficia de tratamentul respectiv?

Acum transferă acest scenariu într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, în care există proceduri biochimice sau/ şi genetice cu ajutorul cărora se pot amplifica semnificativ, fără riscuri, abilităţile cognitive ale copiilor. Vor avea părinţii datoria morală de a apela la acele proceduri? Sunt cele două scenarii echivalente?

Poţi găsi argumente pentru a respinge sau accepta ideea că este greşit din punct de vedere moral să nu apelezi la human enhancement pentru amplificarea unor trăsături dezirabile sau, invers, pentru eliminarea sau diminuarea unora indezirabile (de exemplu, agresivitatea)?



 Părinţii Neglijescu aparent nu aveau nici un motiv bun să nu-şi procure acea pastilă ieftină şi lipsită de efecte secundare. Acum…depinde şi ce înţelegem prin motiv bun. Poate că au făcut-o din anumite considerente etice. Care ar fi acelea? Şi stau ele în picioare sau pot fi imediat demolate cu alte contra-argumente, tot etice?

http://www.amazon.com/A-Companion-Bioethics-Helga-Kuhse/dp/1405163313

2 comentarii:

  1. Ce parere ai despre acest "enhancement" :)?
    http://nootropiceromania.wordpress.com/tag/suplimente-cognitive/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa zic, nu le-am testat, nici nu am citit foarte multe despre ele

      Ștergere