joi, 4 decembrie 2014

A Merry New Year

Vrei să visezi puţin? Imaginează-ţi că în 2015 ţi se vor întâmpla foarte multe lucruri frumoase, pe care ţi le doreşti şi care te vor face fericit. Mai multe decât în alţi ani! Vei avea un an norocos. Ai libertate deplină să contempli câteva astfel de evenimente cate te-ar face fericit: obţii o promovare, te muţi într-o casă mai mare, relaţia de cuplu se îmbunătăţeşte spectaculos, soţia ta renunţă la amant, băiatul tău cel mic este admis la facultate, cel mare este eliberat mai devreme din închisoare (OK, am visat urât azi-noapte, nu mă lua în seamă), câştigi la loterie…şi alte asemenea binecuvântări.

La sfârşitul acestui an fantastic (SF?), cum crezi că vei sta cu sănătatea? Va fi mai bună sau mai proastă decât acum? (Presupunând că nu ai deja o afecţiune şi că nu vei avea nici un accident care să determine schimbări bruşte în starea ta fizică). Poţi face o predicţie doar pe baza evenimentelor pozitive pe care ţi le-am prezis? Eşti tentat să deduci că vei fi mai sănătos? Foarte posibil! O parte din participanţii testaţi de diverşi cercetători nesănătoşi la cap chiar se simţeau mai bine fizic după ce trecuseră prin mai multe circumstanţe pozitive de viaţă. Iar aceste constatări nu se bazează doar pe self-report, altfel am putea spune că fericirea resimţită îi determina să aprecieze eronat eventuale îmbunătăţiri la nivelul sănătăţii. Însă nu doar au declarat la sfârşitul anului că se simt mai bine, ci chiar au fost mai rar la medic în perioada respectivă (criteriu ceva mai obiectiv decât self-report-ul).

Extraordinar! De fapt, destul de previzibil, nu? Evenimentele pozitive corelează cu o sănătate mai bună. Nu te ambala totuşi prea tare! Acest efect a fost obţinut cu o anumită categorie de persoane (consistentă, e adevărat),  cele cu o stimă de sine înaltă. În cazul celor care aveau o stimă de sine scăzută s-a întâmplat exact invers: evenimentele pozitive s-au asociat cu o înrăutăţire a sănătăţii, iar efectul s-a menţinut independent de o altă variabilă, negativitatea ce ar fi putut explica asemenea rezultate.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14756609

Cum? De ce s-ar îmbolnăvi cineva sau s-ar simţi mai rău după ce i s-au întâmplat atât de multe lucruri bune?Nu prea are sens! Sau are?

O posibilă explicaţie derivă din teoria verificării sinelui, pe care ţi-am descris-o ieri. Spuneam atunci că cineva care are credinţe negative despre sine se simte mai confortabil în compania oamenilor care îi validează aceste păreri şi că astfel îşi păstrează un anumit nivel de coerenţă, de predictibilitate şi control; iar percepţia controlului şi coerenţei este importantă, benefică pentru starea de bine (fizică şi psihică) a individului. O violare a aşteptărilor, fie ele şi negative, sau o ameninţare a acestor credinţe (prin feedbackuri pozitive de la oameni sau de la realitate – cazul evenimentelor fericite) se poate asocia cu o criză de identitate şi cu necesitatea de a-şi revizui self-conceptul, ceea ce nu se produce uşor, ci implică un stres.

Mendes şi Akinola au testat reacţiile fizice (răspunsul cardiovascular) ale subiecţilor ce primeau evaluări pozitive sau negative care se potriveau sau nu se potriveau cu credinţele lor despre sine. Când evaluarea era pozitivă, cei cu credinţe negative erau „ameninţaţi”, deveneau stresaţi şi evitanţi. În schimb, când primeau un feedback negativ dar congruent cu propriile păreri, se simţeau energizaţi, provocaţi în sens pozitiv. Cât despre subiecţii cu credinţe pozitive, aceştia reacţionau invers, fiind iritaţi şi stresaţi de evaluările negative, dar energizaţi de cele pozitive. Dacă  acest tipar se repetă sistematic pe parcursul mai multor luni şi stresul devine cronic, rezultatele obţinute de Brown şi McGill, replicate şi confirmate şi de Pelham, nu mai par la fel de surprinzătoare.


Se apropie sărbătorile, rezoluţiile de Anul Nou, scrisorile către Moş Crăciun…şi m-am gândit să-ţi ofer aceste date înainte să-ţi pui pe listă prea multe visuri şi dorinţe. Deşi, dacă aveai de gând să o faci, probabil oricum ai aşteptări înalte şi o stimă de sine ridicată, care te vor feri de efectele negative ale îndeplinirii dorinţelor tale. Chiar şi aşa, nu eşti la adăpost! Dacă nu ţi se vor îndeplini? Ar fi o farsă a Universului, nu? Ţie ţi se întâmplă mereu lucruri bune…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu