duminică, 18 mai 2014

Pentru un zâmbet perfect

Ţi se întâmplă şi ţie coincidenţe? (Sau ai prefera să le numim sincronicităţi?). Sigur că ţi se mai întâmplă, ar fi culmea să nu ţi se întâmple, doar avem o minte căreia îi plac tiparele, pe de o parte, iar pe de altă parte (tot a minţii), nu suntem echipaţi cu o înţelegere intuitivă prea bună a probabilităţilor bayesiene. Ştii ce a urmat când Apple a lansat prima dată funcţia Shuffle pentru muzică? Clienţii s-au plâns că melodiile nu erau selectate la întâmplare pentru că din când în când se repeta câte una, ceea ce lor li se părea bizar (în realitate e absolut normal ca asta să se întâmple uneori, mai ciudat ar fi să nu se repete niciodată). Prin urmare, compania a măsluit puţin aplicaţia, făcând-o mai puţin random sau aleatorie tocmai pentru ca oamenii, paradoxal, să o perceapă ca fiind random. Isn’t this ironic, don’t you think?

Tu când dai nas în nas cu o coincidenţă, pui botul? Vreau să spun, pui buza de iepure? Stai să vezi de ce…

Sâmbătă după prânz urmăream unul dintre cele mai interesante şi bine structurate cursuri online de pe edx,  anume cel de Bioethics- nu ştii ce pierzi! Se dezbătea tema moralităţii avortului şi se dădea ca exemplu cazul unei femei ce a decis să întrerupă sarcina în momentul când a aflat că fătul suferea de „cleft palate”. Nu ştiam ce înseamnă chestia asta, aşa că m-am documentat. Nu e mare filozofie, sigur ai auzit şi tu de buza de iepure- malformaţie congenitală în care buza superioară este despicată şi care se tratează de obicei cu succes prin intervenţie chirurgicală. Toate bune şi frumoase, mi-am mai îmbunătăţit vocabularul şi cunoştinţele.

Două-trei ore mai târziu eram în tren şi încercam să termin ultima carte a autorilor seriei Freakonomics. Se numeşte Think like a freak şi abia a apărut de câteva zile la editura William Morrow. I almost freaked out! Un capitol întreg despre un tip, Brian Mullaney, confandator  fundaţiilor non-profit Smile Train şi Operation Smile, care se ocupă…ghici cu ce? cu corectarea buzei de iepure în regiunile defavorizate ale globului – poate vei afla şi tu din carte cum i-a venit ideea şi ce înseamnă să faci opere de caritate cu inteligenţă.

Am ajuns la destinaţie, toată lumea sănătoasă şi cu buzele la locul lor (sau pe faţa mea, mă refer în special la cea mai lipicioasă şi drăgălaşă căţeluşă din lume care da, este inclusă în conceptul meu de „lume”). Mă gândesc să încep o nouă carte, de data asta romanul „Viaţa şi vremurile lui Michael K” (J.M. Coetzee), pe care îl aveam în geantă. Deschid şi citesc prima frază:

„Primul lucru pe care l-a observat moaşa la Michael K în clipa în care l-a ajutat să iasă din pântecele mamei sale în lume a fost că avea buză de iepure.”

Închid cartea şi îmi înmoi buzele într-un pahar de…apă cu ceva prin ea.

Acum, ce vreau eu de la tine? Nu, nu să-ţi despic puţin buza, fireşte că nu, unii se chinuie să o lipească la loc şi eu ce fac? Da, am strecurat şi câteva recomandări (mai ales cursul), însă mai e ceva (putred) la mijloc. Vreau să „meditezi” la următoarea întrebare: probabilitatea ca eu să aud iar de buza de iepure în viitorul (relativ) apropiat s-a modificat în vreun fel ca urmare a coincidenţelor de ieri? De ce?

Please, think like a freak! (And watch your lip!).











3 comentarii:

  1. Nu știu dacă e răspunsul pe care îl aștepți dar DA. Simplul fapt că ai dat peste "buza de iepure" (subiectul) în trei contexte diferite, apropiate ca temporalitate și de ce nu, ca noutate, i-a atras atenția minții tale, motiv pentru care în viitorul apropiat va fi mai sensibilă la detectarea stimulilor care se potrivesc acestui pattern.
    Un exemplu personal care are oarecum legătură cu subiectul abordat de tine: momentul în care, având nevoie de un service pentru laptop, pornind la drum în căutarea lui întrucât habar nu aveam unde aș putea să găsesc unul, am constatat surprinsă că drumul pe care îl parcurgeam zilnic cuprindea vreo patru astfel de locuri de a căror existență habar nu am avut până în acel moment.
    Te las însă pe tine să oferi răspunsul la întrebare, în termeni mai știintifici ;).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, Maria, multumesc! Probabilitatea ca eu sa remarc "buza de iepure" a crescut, chiar daca de fapt probabilitatea (imi vine sa ii spun obiectiva) de a ma intalni cu conceptul a ramas aceeasi - cum si firmele de service pentru laptop erau acolo all allong, doar ca nu iti atrasesera tie atentia.

      Ștergere
  2. Probabilitatea ramane aceeasi atata vreme cat nu te duci intr-o biblioteca sa ceri carti despre anomaliile nou-nascutilor.

    RăspundețiȘtergere