marți, 25 martie 2014

Monstrul cu ochii verzi, pe masa de disecţie. And some red hot chilli peppers

Îmi plac foarte tare experimentele din psihologia socială. Sunt creative şi ingenioase, ca să nu spun maliţioase. Dar nu de-asta îmi plac, ci pentru că reuşesc să surprindă, prin sarcini de laborator, comportamente şi emoţii deosebit de  complexe, despre care nu ai crede că pot fi evidenţiate experimental. Self-reportul era în trecut principala metodă de investigare a lor, însă nu ne ajută prea mult pentru că, deşi răzbunarea (de exemplu) este un fel de mâncare care se serveşte rece, efectele ei trebuie studiate, pentru rigoare ştiinţifică, la cald (chiar very very hot, vei vedea mai târziu ce şi cum).

După respingerea socială din articolul trecut, nimic mai potrivit decât gelozia. Ai fost vreodată gelos? Haha, ce întrebări la mintea cocoşului (de metal)! De fapt era o întrebare de deschidere, încerc să îţi creez un anumit cadru mental care să ne permită amândurora să ne gândim (nu neapărat să şi simţim) la implicaţiile geloziile. La început, automat îţi vor veni în minte situaţiile în care ai experimentat gelozia într-o relaţie amoroasă. Nu sunt sigură dacă sunt cele mai frecvente, dar cu siguranţă sunt cele mai reprezentative (ca şi salience and vivedness) prin intensitatea sentimentului şi importanţa relaţiei ameninţate. Ameninţare? Da, este un aspect fundamental implicat în gelozie. De fapt, gelozia este o emoţie negativă, un cocktail de furie, anxietate, trădare şi durere, pe care tu îl bei atunci când o relaţie socială semnificativă este ameninţată de prezenţa unui rival, perceput ca un uzurpator ce îţi suflă beneficiile pe care le culegeai din interacţiunea cu partenerul tău.

Partenerul poate fi iubitul, iubita, cel mai bun prieten, şeful a cărui mână dreaptă obişnuiai să fii sau colegul, coechipierul, cel cu care colaborai cel mai strâns când aveai de rezolvat o sarcină de serviciu. În oricare dintre aceste diade, apariţia unei a treia persoane ce atentează la poziţia privilegiată pe care o aveai va activa un fel de clopoţel intern al alarmei, ce îţi semnalează că este momentul să evaluezi situaţia şi să vezi dacă poţi face ceva, fie ca să salvezi relaţia valorizată, fie ca să-i pedepseşti pe trădători. Uneori, acest clopoţel este acordat la realitate şi interpretezi corect semnalele, ameninţarea e reală, partenerul tău se distanţează de tine şi se îndreaptă spre un altul. Alteori însă, clopoţelul (întocmai ca detectorul de fum- metafora clasică din psihologia evoluţionistă) începe să se agite şi să sune la stimuli foarte mici  (danga langa langa dangasper că nu ţi-am inculcat vreo meme). Adică observi cum iubita ta priveşte de două-trei ori, tacticoasă, în direcţia altui bărbat şi…danga langa, simţi că iei foc, cântă talanga..sau cocoşul? vine vaca..sau capra?

Intensitatea geloziei depinde aşadar nu doar de caracteristicile obiective ale situaţiei, ci şi de interpretările tale, care la rândul lor sunt generate de sensibilitatea la respingere, reactivitatea emoţională şi chestia aia discutabilă numită stima de sine. DeSteno şi Valdesolo, autorii experimentului pe care ţi-l voi povesti, au studiat gelozia în relaţie cu această ultimă variabilă, considerând că apariţia rivalului constituie o lovitură serioasă în stima de sine a celui care este înşelat sau abandonat de un partener plecat să umble creanga cu un terţ. Reacţia celor seduşi şi abandonaţi? Vei vedea imediat.

Angelica ajunge în laborator chipurile pentru a participa la două studii: unul despre legătura dintre personalitate şi gusturile culinare, celălalt despre diferenţele de eficienţă dintre lucrul individual şi cel în echipă. I se spune că va lucra împreună cu alţi doi participanţi şi că ei trei vor stabili de comun acord dacă preferă să rezolve sarcina (litere din care să alcătuiască cît mai multe cuvinte) singuri sau în echipă. Apare şi Cosmin, prezentat ca unul dintre subiecţii aşteptaţi. Experimentatorul anunţă că a primit un telefon de la cea de-a treia persoană, Ana, care este prinsă în trafic şi va întârzia puţin. Angelica şi Cosmin sunt liberi să înceapă, dacă vor. (Cosmin şi Ana sunt, ambii, complici ai experimentatorului). Cosmin (C.) o invită pe Angelica (A1) să caute împreună cât mai multe cuvinte ce pot fi formate din literele aflate la dispoziţie şi, timp de cinci minute, este foarte suportiv, zâmbitor, chiar curtenitor. O încurajează pe A1 (ne descurcăm noi şi cu lista asta), îi laudă contribuţia (ce mă bucur că lucrăm amândoi) şi totul merge de minune până când...apare a treia persoană, Ana (A2). Timp de alte trei minute A2 se alătură echipei formate de C şi A1, însă devine tot mai evident că C începe să-i acorde o atenţie mult mai mare lui A2 decât lui A1. Danga langa....Apoi A2 îşi aduce aminte că experimentatorul le-a spus să lucrezi fie individual fie în echipă de doi. C îi propune să continue împreună şi se retrag într-o altă parte a camerei, sub ochii lui A1, rămasă să formeze singure cuvintele cerute.

La sfârşit toţi trei primesc o serie de chestionare ce măsoară stima de sine explicită şi implicită şi gelozia, apoi sunt chemaţi să participe şi la cel de-al doilea experiment, cel despre gusturi. A1 are sarcina de a condimenta macarea pe care o vor gusta C şi A2; la dispoziţia ei este o sticlă de sos tomat foarte picant; de asemenea, poate vedea, pe chestionarul despre preferinţe deja completat, că celor doi nu le plac deloc alimentele picante (este încercuită cifra 3 pe o scală a gusturilor de la 1 la 21). Experimentatorul o asigură că nimeni nu va şti cine le-a asezonat mâncarea şi că nu-i va mai întâlni pe participanţi. Ce crezi că fac A1 şi majoritatea subiecţilor din condiţia experimentală ce manipula gelozia? Toarnă tacticoasă o grămadă de sos picant! Danga langa...(există şi un grup de control în care C părăseşte experimentul nu cu A2, ci din pricina unui aşa zis telefon urgent, caz în care participantele sunt foarte grijulii şi au pentru subiecţi o compasiune semnficativ statistic mai mare, tradusă în cantitatea de ketchup utilizată).

Concluziile, în urma analizei datelor din chestionar şi măsurării nivelului...de sos: cu cât gelozia a produs o prăbuşire mai mare a stimei de sine a participantelor geloase, cu atât mai picante au fost alimentele condimentate de ele. De ce? Pentru că gelozia activează agresivitatea. A1 abia dacă interacţionase 10 minute cu C înainte să apară rivala şi nici vorbă să-l fi cunoscut înainte, poate nici nu îl plăcea în mod deosebit, se nimerise ca acesta să fie partenerul ei în sarcina de lucru. Însă, când atenţia lui C a fost captată de o altă femeie, A1 s-a simţit trădată, rănită, desconsiderată şi a devenit agresivă. Având ocazia să se răzbune, a făcut-o...cu mult spice (sau spite?) şi red hot chilli peppers. Trădarea ustură, la fel şi sosul extrem de picant, turnat din abundenţă. Îţi imaginezi însă cât „sos” ar înghiţi C în viaţa reală de la o parteneră stabilă, foarte îndrăgostită şi...geloasă? Aşa-i că nu ai vrea să afli?

Acum sper că nu vei trage concluzia că...mai bine să nu afle partenera ta ce faci sau că trebuie să te asiguri că nu se întâlneşte prea des cu rivalele. Nici că încurajez manifestările agresive (gelozia este o emoţie naturală, greu de oprit la nivel de simţire, însă comportamentul poate fi controlat, la fel şi mâna care varsă ketchup, deşi, spune Libet, decizia de a mişca fie şi un deget sau de a stoarce sticla este luată înainte ca tu să devii conştient de ea; nici nu mai iau în calcul the alien hand syndrome, pentru că bănuiesc că avem ambele emisfere la locul lor...sau acum confabulez?). 

Recunosc că uneori gătesc şi eu mai picant...dar numai pentru că am citit un studiu despre efectele benefice ale condimentelor asupra sistemului imunitar.

Doar atât. Ah! Şi...danga! ş..langa, sună-n asfinţit talanga formaţiei Spice Girls...ba nu, Red Hot Chilli Peppers:

It's bitter baby and it's very sweet
I'm on a rollercoaster but I'm on my feet


 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17014289


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu