vineri, 15 noiembrie 2013

Who killed the pork chops?

Hai să trăim clipa. Când ai auzit asta ultima oară? Probabil foarte recent. Dar în ce context? te întreb eu, constatând că expresia carpe diem poate căpăta tot felul de înţelesuri, în funcţie de interesul sau de starea de spirit a celui care o foloseşte. Hai să trăim clipa, ce dracu, doar o viaţă avem, de ceva tot trebuie să murim, de ce ţi-e scris în frunte nu scapi, aşa că hai să mai fumăm o ţigară, să ne bucurăm de o partidă de sex neprotejat, să conducem pe curbele de la Ciuta cu 100 de km la oră şi mai găsim noi câteva feluri de a face pe copiii teribili în căutare de (supra) stimulări senzoriale. Să trăim de parcă ziua de mâine nu ar exista…hm, mai vorbim noi mâine când constaţi că există, la pachet cu mahmureala, cu o tipă necunoscută, la fel de mahmură şi de stânjenită lângă tine în pat, sau cu nişte perfuzii ce-ţi ies din braţe (doar dacă le mai ai) pe un pat de spital.

O variantă mai soft şi mai înţeleaptă este „bucură-te de micile plăceri ale vieţii”. O cafea, o plimbare, un conversaţie stimulativă, un moment plăcut cu colega din biroul alăturat, sărutul pe care nu uiţi să i-l dai în fiecare dimineaţă iubitei tale înainte să pleci la muncă, lectura unei cărţi pe care o citeşti de plăcere, momentele când te joci cu sau ca un copil. Pare greu de imaginat cum ar putea cineva să nu mai aprecieze asemenea clipe (excluzând episoadele depresive), dar mulţi spun că nu mai au timp sau pur şi simplu nu mai găsesc dispoziţia necesară să o facă, încorsetaţi în mulţimea de obligaţii sociale şi profesionale de care nu se mai pot acum elibera.

Dar de ce să trăieşti din plin doar „micile plăceri” iar restul timpului să îl petreci pe pilot automat, aşteptând eventual să ajungi în altă parte, să termini mai repede o activitate sau cu mintea departe în spaţiu şi într-un alt timp decât prezentul? Poţi „trăi clipa” focalizându-ţi în mod conştient atenţia pe ceea ce se întâmplă în jurul tău şi/sau în tine în momentul de faţă. Fără să judeci, dar în acelaşi timp cumva fără să îţi propui să nu judeci, iar dacă evaluările apar le laşi să vină şi să plece, fiind martorul acestui proces, urmărindu-ţi fluxul gândurilor. Dacă reuşeşti măcar de câteva ori pe zi să te opreşti din ce faci mecanic şi să fii atent la respiraţie, senzaţii şi gânduri vei simţi că eşti într-adevăr conectat la momentul prezent, la clipă, timpul se scurge altfel, iar atunci (dar şi imediat după) percepţia ta dobândeşte o prospeţime şi o acuitate pe care nu le avea înainte. Poţi încerca mindfulness aproape oricând: la volan, pe stradă, la un ceai, când faci sport, chiar şi când eşti într-un context social sau când faci dragoste cu partenera sau partenerul.

Sau când mănânci. Pe lângă faptul că nu te vei mai întreba la sfârşitul filmului „unde naiba a dispărut găleata cu floricele?” (mindless eating), atenţia orientată asupra fiecărui moment al mesei amplifică plăcerea resimţită de papilele tale gustative, dar şi pe cea oferită de stimulii tactili, olfactivi şi vizuali. În plus, vei mânca mai puţin pentru că eşti în contact cu tine, cu nevoile tale şi simţi când te-ai săturat, nu continui să duci ceva la gură ca un gest automat în timp ce te uiţi la televizor sau comentezi ultimele bârfe privind aventurile sexuale ale secretarei. Exemplul clasic în literatura de specialitate este sa mănânci păstrându-ţi atenţia trează o mandarină. Mai întâi închizi ochii şi ţii fructul în mână, simţindu-i forma, textura şi iregularităţile de pe suprafaţa sa. Apoi o duci la nas, o „adulmeci”, o lipeşti de pielea dintre nas şi buza superioară. Deschizi ochii şi o priveşti, observi nuanţele, cum se reflectă lumina pe ea, te uiţi la partea unde avea codiţa ce o lega de copac şi la alte detalii ce fac din ea o mandarină diferită de toate mandarinele din lume. Gândeşte-te câteva clipe la copacul din care provine, la oamenii care l-au plantat, la soarele şi apa de care a avut nevoie ca să rodească. Începi să o cureţi încet, la fel de atent la senzaţii, la mirosul care a devenit mai intens, la forma pe care o fructul, la noile culori şi texturi, la zeama pe care o simţi pe degete. Apoi guşti, eventual cu ochii închişi, îţi plimbi limba peste ea, o muşti uşor li laşi sucul să-ţi alunece pe gât, iar când ai înghiţit mai stai câteva secunde cu senzaţiile încă vii înainte să iei următoarea bucată.

E adevărat că ai nevoie de ceva timp şi de un cadru adecvat pentru a urma toţi paşii de mai sus, dar cred că măcar de câteva ori pe săptămână găseşti prilejul să o faci. În plus, adaptezi „tehnica” la context: poate nu vei închide ochii dacă mănânci la cantină, însă este suficient să fii prezent, să îţi urmăreşti senzaţiile şi să nu pierzi contactul cu mâncarea din farfurie şi cu tine.

O altă adaptare pe care mă gândesc că o vei face, pentru a reduce disonanţa cognitivă, se referă la momentul în care te gândeşti cum a ajuns respectivul fel de mâncare în farfuria ta. Daca este o portocală nimic mai uşor sau mai plăcut. Ce te faci însă cu aripa de pui, cârnatul prăjit sau ficăţeii din faţa ta? Of, şi arătau aşa de inofensiv în supermarket, după ce altcineva s-a ocupat de treburile murdare…Mai bine treci de etapa imaginativă şi te concentrezi pe…curăţatul de piele sau separarea cărnii de pe oase. Deşi, dacă mă uit la oră, e cam târziu pentru cină, poate alte tipuri de mindfulness ar fi ceva mai potrivite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu