sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Genele care te bagă în locuri întunecoase (cum ar fi într-o pivniţă sau în dubă)

Ai mai jos statisticile oficiale furnizate de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, cu media anuală a infracţiunilor comise în ultimul deceniu pe teritoriul lor. Şi cum acolo chiar se face cercetare şi nu degeaba se alocă fonduri uriaşe unor proiecte precum Human Genome Project sau The BRAIN Initiative, deţinuţilor li s-au prelevat probe de ADN pentru a descoperi o eventuală corelaţie între agresivitate şi gene. Rezultatele au întrecut orice aşteptare, după cum poţi observa singur:



Purtător de gene „periculoase”
Nepurtător de gene „periculoase”
Atacuri deosebit de grave
3,419,000
435,000
Omucideri
14,196
1,468
Jafuri armate
2,051,000
157,000
Ofense de natură sexuală
442,000
10,000


Dacă ai un anumit set de gene (au fost identificate) eşti aşadar de opt ori mai predispus să ataci pe cineva şi de zece ori mai înclinat să-ţi trimiţi aproapele departe, într-o vizită diplomatică la Sfântul Petru. De asemenea, creşte de 13 ori probabilitatea să fii autorul unui jaf armat, nu se precizează dacă cu sau fără ostatici (de ce m-am gândit la asta? da’ de unde să ştiu eu cum îmi ajung gândurile în conştiinţă?) Dacă tot nu eşti convins de periculozitatea genelor respective, hai să ne uităm împreună pe ultima linie a acestui tabel, cea cu ofensele de natură sexuală, şi să facem…calculele de rigoare. De câte ori este cuprins al doilea număr în celălalt? Ia să vedem cine termină primul şi dacă ne dă la fel. Gata, ai scos calculatorul? Oh God! De 44 de ori! Chiar de 44,2! Hopa, ne dă cu virgulă şi nu înţeleg cum vine asta, mie îmi plac cifrele rotunde şi lucrurile terminate (sunt conştiincioasă, ce vrei?).

Aceste date revoluţionare, făcute publice de curând, au stârnit discuţii şi controverse nesfârşite în cercurile academice şi guvernamentale pentru că, eşti şi tu de acord, cred, nu ne putem permite să nu luăm măsuri, lipsa acţiunii fiind de multe ori fatală. Ce ne facem cu aceşti oameni? Nu este vina lor că s-au ales cu genele rele, dar nici ceilalţi nu au greşit cu nimic ca să le cadă lor victime. Dintr-odată începi să reconsideri problema ingineriei genetice ca măsură profilactică ce ar face din această lume un loc mai bun sau măcar mai sigur, poate şi corect (just world). Cine ştie, ar putea deveni le meilleur des mondes possibles.  


Din păcate sunt şanse mari să le ai şi tu. Cam 50%. Ai fi dispus să ţi se colecteze câteva probe de ADN ca să aflăm? (Nu doare!) 

2 comentarii:

  1. Nu, nu inginerie genetica! Castrarea chimica, nu inainte ca purtatorii de gene periculoase aflate pe cromozomul xy (nu?) sa faca un drum pe la banca pentru un depozit. :D Insasi ordinea sociala ar avea de castigat prin adoptarea matriarhiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) da, cam asa ceva. Dar hai sa nu starnim agresivitatea celor 50% dintre cititorii blogului. Stim ca nu doar genele conteaza, ci si mediu. Un declansator ca acesta, pe un fond genetic deja slab (pardon, am vrut sa spun periculos) se poate dovedi catastrofal si respectivii chiar vor ajunge in locuri intunecoase. Motiv pentru care nu am spus explicit despre ce gene vorbeam, ma temeam sa nu le provoc anumite reactii scapate de sub control. Plus ca solutiile sunt utopice, trebuie sa recunoastem, va trebui sa traim cu aceste riscuri langa sau printre noi. Si sa gasim metode mai blande de dezamorsare a mecanismelor innascute.

      Ștergere