joi, 25 iulie 2013

There is a crack in everything, that's how the light gets in.

O prietena care m-a insotit aseara intr-o calatorie in primul rand in spatii (mrifice) dar, din unele puncte de vedere, si in timp (ii multumesc din nou si o rog sa ma ierte ca am lasat-o putin sa ma astepte la metrou- alte distorsiuni temporale) m-a intrebat daca adresa blogului meu (beingandreea) vine de la titlul unui serial pe care l-am urmarit impreuna si care ne-a placut, amandurora, foarte mult.

Being Erica.

Raspunsul meu a fost deconcertant, in primul rand pentru mine: “Nu!”. Nu, nu imi amintesc sa ma fi gandit la serial in seara in care am hotarat ca este momentul sa imi fac blog. Dar probabil ca Being Erica (2009-2011) s-a infiltrat intr-una dintre sutele de conexiunile neuronale rapide de atunci, cum se intampla de multe ori atunci cand facem ceva, orice.

Ti-l recomand si tie, daca esti pasionat de psihologie si (sau) de science-fiction, totul asezonat cu un strop de mystery. La inceputul primului sezon Erica are 32 de ani si tocmai ce s-a despartit de prieten, a fost concediata si a ajuns in spital din cauza unei cafele ce continea nuci, la care ea era alergica. In aceeasi zi il intalneste pe cel care-si spune Dr. Tom, un terapeut ceva mai putin obisnuit. Extrem de neobisnuit! Nu ne spune in ce scoala s-a format, dar metoda lui se bazeaza nu atat pe cuvant, cat pe experiente. Isi trimite pacientii inapoi in timp (la propriu!), in momentele-cheie in care ei considera ca ar fi trebuit sa faca altceva, ca au luat o decizie gresita. Au acum posibilitatea sa-si refaca, in cel mai literal sens cu putinta, trecutul si viata. Rezultatele acestor calatorii in timp nu sunt insa mereu cele asteptate sau prognozate, iar fiecare episod are si o morala, o pilda, un insight terapeutic. Misteriosul dr. Tom mai are, pe langa pasiunea jonglarii cu limbile ceasului, un interes aparte: ii plac citatele si scoate de fiecare data din tolba sa fraza (sau sageata) potrivita pentru tot ce i se intampla Ericai. Din marii filosofi, dar nu numai, dovada versurile din cantecul lui Leonard Cohen, puse de mine in titlul acestui articol si citate de dr. Tom intr-un episod din primul sezon. Sunt insa multe altele in film, la fel de interesante. De exemplu:

"Curiosity does, no less than devotion, pilgrims make." Abraham Cowley

"A man has two reasons for doing anything - a good reason and the real one." J.P. Morgan 

"Friendship is born at that moment when one person says to another, 'What! You too? I thought I was the only one.'" C.S. Lewis

"Every action has a reaction." Isaac Newton

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  Bob Dylan

"The struggle itself towards the height is enough to fill a man's heart." Albert Camus

Lucrurile se complica pe parcursul celor patru sezoane, in moduri adesea uimitoare. (Nu, Erica si dr. Tom nu se combina! Nici macar sex recreational nu ajung sa faca, in caz ca te-i uitat la prea multe filme in ultimul timp! Sau te-a inspirat povestea presedintelui Coolidge si a cocosului de la ferma? Iti spun si tie ceea ce i-am mai spus astazi unui reprezentat al speciei respective: provocarea cea mai mare este sa fii cocos intr-o ferma plina de gaini, iar tu sa o calci mereu numai pe una) Dar ce tot fac persoanajele din Being Erica, prin toate episoade si sezoanele alea? Nu-mi aduc aminte finalul, dar am senzatia ca intregul mister nu a fost niciodata elucidat. Uite, tu ce intelegi din acest trailer?


Acum, daca ai tras cu ochiul la preview, nu-i asa ca te intrebi si tu, ca si mine sau Erica, “What comes next?”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu