joi, 25 iulie 2013

Efectul Coolidge (nu, nu urmeaza o orgie!)

Esti aici? Citesti tu sau iti citesc eu? Stiam eu ca te fac sa revii dupa ultima postare…Avem treaba! Iti saruti iubita pe gura, pe gat, pe lobul urechii, ea te mangaie pe corp cu sanii ei si…iti aduci aminte de mine. Si de Sonja, care te indeamna sa iei o pauza de 20 de minute: „A break during a massage or a gripping conversation may magnify our anticipation for their resumption and provide us with an opportunity to savor what is still to follow”. Iar tu o vei asculta pe Sonja, fireste. Si ii vei fi recunoscator mai tarziu pentru sfaturile ei excelente. Mai amani un pic. Ce faci in pauza? Intre timp ai aflat ca iubita s-a schimbat. In ce costum? De scolarita. Asa ca te gandesti sa ii povestesti cum e cu efectul Coolidge. Pe care l-am mentionat si eu pe blog in prima postare despre affective forecasting. Daca nu si-ar fi publicat cartea din ianuarie as fi banuit-o pe Sonja ca imi fura ideile, asa insa nu am ce sa-i fac, ma inspir tot eu din ea. Povesteste foarte frumos despre acest efect. Ii dau intr-un fel, cuvantul (sau ti-l dau tie, mai departe).

Noutatea poate fi un puternic afrodiziac, idee ilustrata de efectul Coolidge. Legenda spune ca intr-o dimneata presedintele Calvin Coolidge si sotia sa Grace Anna Goodhue se aflau intr-o vizita la o ferma avicola din Kentucky. In timpul plimbarii, doamna Coolidge il intreaba pe fermier cum de sunt atat de multe oua desi erau putini cocosi. Fermierul ii explica, foarte mandru, ca ai lui cocosi isi fac datoria de zeci de ori in fiecare zi.  Doamnei Coolidge, extrem de impresionate, ii scapa urmatoarea remarca: „Spuneti-i asta si domnului presedinte”.  Domnul Coolidge, prinzand replica sotiei sale, il intreaba si el pe om: „Si de fiecare data cocosii o fac cu aceeasi gaina?” „O, nu, domnule presedinte- raspunde fermierul- de fiecare data este una diferita”. Presedintele da usor din cap, zambeste si zice: „Spuneti-i asta si doamnei Coolidge”.

Efectul Coolidge este explicabil in primul rand prin faptul ca omul nu este o specie monogama. Prin urmare, cauta diversitate. Si se plictiseste de acelasi partener. Ok, odata ajuns in acest punct observi cum iubita te sageteaza cu niste priviri ce nu anunta nimic romantic in noaptea asta. Te contrazice si este pe punctul de a-ti aduce si niste argumente – a citit, la randul ei, nu stiu ce studii stiintifice. Dar ai noroc! Isi aduce aminte ca in aceasta noapte poarta costumul scolaritei submisive (pe care l-a imbracat tocmai ca sa-ti piara tie alte gaini din cap) si tace. Te lasa sa ai dreptate si sa ii faci ce vrei tu.


Te descurci sau vrei sa iti soptesc (sa-ti suflu, ca in scoala generala)? Daca am reusit sa te invat un nou efect ma retrag intr-un loc mai potrivit, ca nu vreau sa va tin lumanarea (lui Duncker), nici sa va ofer piuneze si fitile (stii cum se face focul). Si totusi, ce spuneai ca faci?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu