joi, 18 iulie 2013

Noros Cecer

Articolul de ieri a generat o avalansa de comentarii, sugestii, propuneri si intrebari, unele dintre ele bizare (impertinente si foarte obraznice, uneori ma intreb daca nu cumva unii dintre vizitatorii virtuali ma citesc din pozitia lumanarii- adica isi tin capul inzestrat cu lobi frontali sub birou, stramb, si imi rastalmacesc cuvintele, intelegand totul pe dos). Ignor, ca de obicei, aluziile neavenite si voi incerca sa le raspund, astazi si in zilele urmatoare, unor cititori care au ridicat (nu sculat!) niste probleme interesante referitoare la predictiile afective. De exemplu:

  1. Care sunt consecintele predictiilor gresite pe care le facem si cum ne afecteaza ele viata?
  2. Cum se face ca sistemul imunitar psihologic este cateodata neputincios in fata unor evenimente negative minore, dar foarte eficient in anihilarea efectelor unor adevarate tragedii?
  3. Suntem cu totii niste ageamii in materie de calatorii emotionale in timp? Exista si variabile personale care sa conduca la predictii mai bune?
  4. De ce sunt deprimat cand afara ploua si e innorat?

Vei fi surprins, dar incep cu ultima intrebare (da, incerc si eu lumanarea, deci vad totul rasturnat). Ti se pare ca nu are legatura cu affective forecasting? Pai cum sa nu, doar suntem la prognoze, meteorologice si afective. In plus, atat de simpatic a fost corespondentul meu incat nu ma lasa inima sa nu ii satisfac curiozitatea si sper totodata ca lectura acestui articol il va surprinde intr-o stare de buna dispozitie facilitata si de cerul senin care se anunta in aceasta seara.

Stii si tu pe cineva care nu suporta ploaia si se intristeaza cand e vremea mohorata? Nu cumva chiar fosta ta prietena era deosebit de sensibila (nu stiu de ce, dar parca am nevoie de alt cuvant aici…care sa fie? perceptiva! asta e! foarte perceptiva) la schimbarile imperceptibile (dar pe care ea le percepea imediat) din mediul inconjurator? De unde stiu? Stai, nu ma suspecta de nazdravanii, fereasca-ma sfantul cuvios Siluan Athonitul! Nu sunt vrajitoare, nu lucrez la SRI, nu am sustras aceste informatii dupa ce am torturat-o in moduri pe care mintea ta nu le poate concepe sau contine ( si pe langa care Leaganul lui Iuda ar fi o distractie inofensiva). Este la mintea cocosului  (deci si a ta) de unde stiu. Majoritatea femeilor se plang de asa ceva! Acum, intre noi fie vorba, am impresia ca e un fel de rasfat aici („sunt sensibila, imi vine sa plang cand vad cum ploua afara”), o cersire a atentiei („tine-ma-n brate ca sunt trista”) sau o incercare de sustragere de la indatoririle conjugale, alternativa pentru deja fumata migrena (nu, draga, ma indispune vremea, numai de sex nu-mi arde acum”).

M-am documentat totusi ca sa pot formula un punct de vedere informat si, in urma lecturii studiilor pe care le gasesti la sfarsit, sunt acum in masura sa iti prezint cateva date ce te-ar putea ajuta chiar si pe tine sa te eliberezi de sub jugul (deloc implacabil) al meteo-dependentei. Cand vorbim de influenta starii vremii asupra starii de spirit trebuie sa precizam foarte clar termenii si sa o descompunem (sau sa o disecam) pe prima in urmatoarele elemente: temperatura, lumina, umiditate, viteza vantului si presiune atmosferica. Howard si Hoffman au aplicat chestionare unui esantion (cam mic) de 24 de studenti, timp de 11 zile consecutive. Umiditatea (ma refer la vreme, nu la studente) a corelat negativ cu puterea de concentrare si pozitiv cu somnolenta, drept pentru care subiectii au adoptat singurul comportament rational cu putinta (adica in acord cu nevoile lor reale) si s-au dus sa se culce (refacandu-si astfel organismul in vederea unei noi zile de munca). Temperatura foarte scazuta se asociaza cu anxietate si scepticism accentuat, in schimb canicula coreleaza cu agresivitatea, fapt confirmat de numeroase studii, desi nu este prea clar mecanismul- responsabila de crimele pe care orice persoana de altfel perfect sanatoasa mintal le-ar putea comite cand e prea cald afara ar putea fi doar aglomeratia inerenta unei zile calduroase de vara. Vantul puternic afecteaza negativ starea de spirit, dar numai vara si primavara, in timp ce iarna nu produce modificari semnificative, probabil intrucat este perceput drept firesc. Presiunea atmosferica (descoperita si masurata pentru prima data de Evangelista Torricelli, in 1643, dupa ce a observat ca apa din fantanile mai adanci de 10 metri nu urca in pistonul pompei de absorbtie) moduleaza si ea buna dispozitie, dar si facultatile cognitive, in special memoria de lucru. Cativa cercetatori de la universitati renumite (Stanford, Michigan, Columbia, Virginia…) au constatat ca subiectii au retinut mai multe cifre intr-o sarcina de tipul digit span atunci cand presiunea atmosferica era mai ridicata, iar temperatura ideala pentru performante cognitive inalte s-a dovedit a fi cea de 22 °C (subscriu!).

In cazurile mai grave, influenta vremii asupra dispozitiei poate imbraca forma tulburarii afective sezoniere (SAD: seasonal affective disorder). Aceasta a constituit multa vreme o afectiune de sine statatoare, dar incepand de la a patra editie a „catalogului” (era sa scriu a decalagolui) DSM a fost considerata un caz aparte de episod depresiv. Cele mai cunoscute tipuri sunt depresia de iarna si, mai rar, cea de vara. Simptomele primei sunt: oboseala, cresterea poftei de mancare (mai ales pentru carbohidrati), anxietate, dificultati de concentrare, scaderea apetitului sexual. Exista insa si persoane (putine) care dezvolta ce de-al doilea tip, depresia de vara, caracterizata prin pierderea poftei de mancare, insomnie, iritabilitate, agresivitate (doar vorbeam mai devreme) si cresterea apetitului sexual.

Care sunt cauzele tulburarii afective de sezon cu debut iarna? Pai in primul rand micsorarea zilei si lipsa luminii solare, asociate cu anumite dereglari ale ritmului circadian. Paradoxal, simptomele SAD par a fi constituit in trecutul evolutionist o adaptare la conditiile de mediu nefaste din timpul iernii, un fel de hibernare, utila in acele timpuri dar destul de neplacuta si contra-productiva in zilele noastre (nu-mi spune ca faci parte din categoria celor pe care in ianuarie ii urnesti din casa doar le pui mitraliera- ca sa nu zic sula- in coasta!). De asemenea, iarna organismul secreta mai multa melatonina, un hormon secret secretat de suflet (a se citi glanda pineala) care, in opinia unor specialisti, contribuie la aparitia nesuferitelor simptome.

In fine, ce poti tu sa faci daca te recunosti in tabloul clinic de mai sus? In primul rand trebuie sa renunti la atitudinea fatalista de tipul „iarna nu-i ca vara” si sa iti asumi, pe cat posibil, responsabilitatea acestor dispozitii fluctuante. Odata ce ai realizat ca nu esti la cheremul ploilor, norilor si intunericului hadesian (adica daca revii cu picioarele pe pamant si iti cobori capul din nori, ca nu te-a facut mamica ta girafa) vei putea sa intreprinzi niste actiuni de natura a te scoate din depresie: exercitii fizice si plimbari in aer liber (in parc, ti-am mai spus, repet doar-doar s-o lipi ceva „iarba” si de tine), adoptarea unei diete alimentare echilibrate (mai usor cu carbohidratii!), zugravirea peretilor camerei in culori deschise (misca-ti fundul din pat si da cu bidineaua in loc sa iti plangi de mila in pat), reducerea consumului de alcool, implicarea in actiuni caritabile sau voluntariat (sau macar ofera mici cadouri unor persoane din anturajul tau), suplimente de vitamina D, B6 si tiamina, terapie cu lumina sau- daca ai vreun gand de defenestrare sau spanzurare- ajutor specializat. In cazul in care nimic nu functioneaza ai putea sa iei in calcul si migrarea in tarile calde, mai prietenoase.

PS: Ce bine ca s-a facut seara, s-a racorit si pot iesi din casa fara sa ma tem ca voi ataca pe cineva din cauza tulburarii afective sezoniere cu debut vara!

Surse:
Sanders, J.L. & Brizzolara, M.S. (1982). Relationships between weather and mood. Journal of General Psychology, 107(1), 155-156.

Howarth, E. & Hoffman, M.S. (1984). A multidimensional approach to the relationship between mood and weather. British Journal of Psychology, 75(1), 15-23.

Denissen, J.J.A.; Butalid, Ligaya; Penke, Lars; van Aken, Marcel A. G. (2008). The effects of weather on daily mood: A multilevel approach. Emotion, 8(5), 662-667

A Warm Heart and a Clear Head: The Contingent Effects of Weather on Mood and Cognition. Psychological Science. 2005; 16(9),724-731




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu