sâmbătă, 27 iulie 2013

Fibra

Daca articolul de ieri mi-a fost inspirat de o tanara masteranda in psihologie, Aura (intre timp mi-a dat si acordul –telepatic – de a-i face public numele), cel de astazi  se datoreaza unei alte masterande (nu la fel de tinere, dar nici cu mult mai in varsta), Raluca. Nu este studenta chiar oriunde, ci la UCL, incepand din aceasta toamna. Despre ea a scris si Adrian, aici: http://www.adrian-nuta.ro/raluca/ Zilele acestea Raluca se prajeste (mi-a scris ca e foarte cald) sub soarele toscan, dar pasiunea ei pentru psihologie se pare ca este rezistenta la raze ultraviolete, altfel nu imi explic cum si-ar gasi motivatia sa ne recomande, din vacanta, cursuri oferite gratuit de diverse platforme de invatamant online. Ultimul care mi-a atras atentia este „Nutritia, exercitiile fizice si sanatatea” (https://www.coursera.org/course/nutritionforhealth) si nu m-am putut abtine sa nu arunc si eu un ochi peste el, amintindu-mi ca si aruncatul cu privirea poate fi considerat o forma de sport (dar mai bine iti alegi o alta si iti tii ochii in orbitele tale).

Stim cu totii cat de importanta este activitatea fizica pentru sanatate, iar cand spun sanatate ma refer, normal, si la cea psihica. Nu m-as aventura sa spun ca te vindeca de psihoze, manii, OCD sau tulburarea bipolara (prin urmare eu inca ma conversez, aproape neincetat, cu diverse voci din cap sau cu prietenii mei imaginari, chiar si acum…), dar cred ca ar putea ameliora unele simptome inclusiv in astfel de cazuri grave- dupa o scurta alergare am avut niste conversatii ceva mai relaxate cu entitatile respective. Bag insa mana-n foc (doar pe cea stanga si ma mai gandesc daca pe-a mea) ca te poate vindeca de un episod depresiv minor, chiar si moderat (daca este singura problema cu care te confrunti si beneficiezi si de sprijunul emotional al celor apropiati), fara a fi nevoie sa apelezi la psihoterapie sau antidepresive si, bineinteles, fara sa te angajezi in comportamente auto-distructive cum ar fi consumul de droguri.

Durerea „sufleteasca” (cea pe care o simti, de exemplu, in urma unei despartiri amoroase, dezamagiri, tradari, respingeri sau cand esti prea singur, prea izolat emotional de ceilalti) are mecanisme neuro-fiziologice asemanatoare cu durerea fizica (o simti in corp), poate fi ameliorata cu anlgezice precum Tylenol (http://healthland.time.com/2011/03/28/the-pain-of-romantic-rejection-like-being-punched-in-the-gut/) si, de aceea, grija pe care o manifesti fata de corpul tau este poate cel mai important factor implicat in “recuperare”. Si in prevenire! Nu, nu va face despartirea sa dispara sau sa nu se produca (sau poate cine stie? o buna conditie fizica iti ofera un puternic avantaj evolutionist, partenera ta fiind mai atrasa de tine atat pentru fizicul de invidiat, cat si pentru alte calitati puse astfel in valoare- autocontrol, constiinciozitate, constanta, perseverenta, grit), insa te va face pe tine mai rezistent la durere, iti va creste rezilienta si altfel vei depasi momentul continuand sa mergi la sala sau sa practici un sport.

Affective forecasting. Ce, credeai ca scapi? N-am epuizat subiectul si, oricat de simpatica mi-ar fi fost mie Raluca, nu i-as fi dedicat un articol acum daca nu s-ar fi intamplat sa fie circumscrisa (ups, era sa scriu circumcisa!) domeniului meu de interes actual. Ala care este! Te intrebi ce legatura exista intre previziunile afective si exercitiul fizic? Ei bine, s-au mai intrebat si altii, ba chiar au si raspuns. De exemplu…Elizabeth Dunn! (promit ca o las in pace de maine). Impreuna cu cativa fani (ai activitatii fizice) a publicat un articol in Health Psychology, intitulat „The invisible benefits of exercise” ce contine rezultatele unor experimente care au evidentiat faptul ca tindem sa subestimam placerea oferita de exercitii si miscare. Facem predictii afective gresite pana si in aceasta arie a vietii noastre, cu consecinte negative asupra calitatii vietii. In realitate, activitatea fizica este una recompensatoare atat pe termen lung cat si pe termen scurt, fapt explicabil din punct de vedere fiziologic prin efectul endorfinelor asupra well-being-ului, dar si verificabil prin aplicarea unui chestionar celor care tocmai au efectuat un program de exercitii. Interesant este altceva: subiectii experimentelor descrise au raspuns la chestionar inainte si dupa activitati, iar placerea prognozata a fost mai mica decat cea experimentata in mod real. Ceea ce inseamna ca unul dintre motivele pentru care evitam sa facem miscarea este aprecierea gresita a placerii pe care o vom resimti.

Elizabeth Dunn numeste acest fenomen previziuni mioape si il explica prin acordarea unei ponderi mult prea mari, atunci cand facem prognoze, momentului de inceput al activitatii. Inceputul este cel mai greu, asa cum se intampla cam in orice activitate care ne solicita efort si concentrare. Mai tii minte cand aveai examene si amanai cat puteai sa pui mana pe cursuri insa, odata „pus pe treaba”, descopereai (sper! altfel inseamna fie ca ti-ai ales gresit facultatea fie ca au fost cursurile execrabile) ca iti placea materia si deveneai total absorbit de sarcina (flow)? La fel se intampla si cu exercitiile fizice, pofta vine alergand, efectuand programul de aerobic sau tragand de fiare pentru a-ti intari muschii pe care urmeaza sa-i afisezi in vara asta la mare in timp ce evaluezi, la randul tau, fitnessul vecinelor tale de cearsaf sau de sezlong. De ce conteaza atat de mult inceputul atunci cand estimam cat de mult ne va placea o activitate? Probabil din cauza inertiei- suntem tentati sa alegem calea minimei rezistente, adica sa nu ne miscam (deloc daca se poate). Odata insa „miscati” efortul pe care il facem devine, la randul lui, firesc si ne miscam din inertie. Si chiar daca a ne opri dintr-o activitate solicitanta va fi cel mai adesea mai usor decat a o initia, pe parcursul efectuarii ei vom fi recompensati cu endorfine si satisfactii psihologice prea putin prezente si constientizate, deci greu de anticipat, inainte de a ne implica efectiv in sarcina.

Cunoscand aceste date, le putem folosi in avantajul nostru pentru a ne creste sansele de a dezvolta obiceiuri si a adopta comportamente inteligente, sanatoase, adaptative. Ce poti tu sa faci pentru a aprecia mai corect placerea oferita de exercitiile fizice? Incepe-ti programul cu acele activitati care iti plac cel mai mult! De exemplu, daca ti-ai propus sa faci in fiecare seara flotari, genuflexiuni si abdomene, iar tie iti plac cel mai mult abdomenele, este o idee foarte buna sa incepi cu ele. Astfel, cand se apropie momentul, te vei gandi la exercitii ca la un lucru placut si este mai putin probabil sa amani sau sa renunti de tot la activitate. Miopia cauzata de acordarea unei importante exagerate inceputului poate fi deci corectata prin alegerea unui inceput cat mai incitant. Poti extrapola concluziile si la alte arii de interes: daca ai examen invata mai intai capitolul care ti se pare tie cel mai interesant, la fel daca ai de facut un proiect pentru la munca.

In incheiere, mentionez in treacat (e tarziu) importanta corelarii exercitiilor fizice cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Fibra musculara se mentine in primul rand prin proteine, dar si prin fibra alimentara. Acestea din urma au un rol esential in reglarea digestiei, dar si in reducerea colesterolului, mentinerea glicemiei sub control sau prevenirea unor tipuri de cancer, in special cel de colon (unul dintre cele mai ucigatoare, de altfel, pentru ca este diagnosticat de obicei in faze prea avansate- din pacate am asistat de foarte multe ori la aceasta situatie, deci stiu despre ce vorbesc). Cauta asadar sa incluzi in dieta ta cat mai multe alimente bogate in fibre. Ti-e foame? Hai ca deschide mama frigiderul! Jumatate de cana de fasole gatita (8,8 grame), mazare, seminte de chia, broccoli, orz, linte si cateva fructe. Tot ti-e foame? Deschid si congelatorul: zmeura! (3,1 gr la jumatate de cana).

Acum…se apuca cineva de flotari sau mi-am tocit gura de pomana?

PS: Daca recomandarile astea iti intra pe-o ureche numai pentru a-ti iesi pe cealalta…o sa am eu grija sa se intoarca tot acolo, adica o sa le mai repet din cand in cand (circuitul cuvintelor in natura).








Un comentariu:

  1. Interesant articol. Ptr cei interesati de subiecte de genu va recomand http://drumul-catre-tine-insuti.blogspot.ro/2013/07/samanta-ta-interioara.html

    RăspundețiȘtergere