Nu ştiu dacă te uiţi la emisiunea Masterchef, ce cărţi de bucate ai în
bibliotecă (sau în bucătărie) sau de unde te inspiri când găteşti. Dacă vrei să
slăbeşti sau să mănânci mai puţin, o idee bună ar fi să faci rost de nişte
reţete mai vechi. Poate chiar de pe vremea bunicii! Dacă le găseşti, ai mult
timp liber şi eşti curios/ curioasă, fă şi o comparaţie între ingredientele
utilizate şi numărul de calorii per porţie în 2010 versus…1930, 1950 şi aşa mai
departe. Cred că vei constata că prăjiturile din zilele noastre s-au modernizat
şi…poate sunt mai dulci, mai grase sau pur şi si simplu mai mari. În
consecinţă, au şi mult mai multe calorii.
În Statele Unite, Brian Wansink a luat cele şapte ediţii ale prestigioasei
cărţi de bucate Joy of Cooking şi a analizat evoluţia a 18
reţete de la prima ei publicare, în 1936, până la ultima, din 2006. 14 dintre
ele aveau cu 43.7% mai multe calorii în
2006 faţă de 1936, în timp ce, desigur, necesarul caloric al oamenilor nu a
crescut, poate dimpotrivă, s-a mai diminuat pe măsură ce stilul de viaţă a
devenit din ce în ce mai sedentar…aşa că a mai crescut în schimb, şi continuă să
crească, indexul masei corporale (BMI).
Creşterea se datorează în primul rând ingredientelor folosite, dar şi dimensiunii
porţiilor ce sunt consumate de obicei, cele de astăzi fiind în medie cu 21% mai
mari, dacă ne uităm la specificările din reţete („ingrediente pentru X
porţii”).
Dacă eşti nostalgic(ă) când îţi aminteşti bunătăţile pe care ţi le prepara
bunica în copilărie, merită poate să găteşti mai rar după reţetele lui Jamie
Oliver şi să cauţi prin anticariat sau prin pod cărţile/ caietele vechi de mai bine de 50
de ani. Cât despre mine, m-am hotârât: la următoarea plimbare pe stradă, când o
sun pe mamaie din motive pe care cititorii fideli şi le amintesc, o s-o rog
frumos să-mi spună ce (şi mai ales cât) punea ea în plăcintele alea…poale-n brâu.
Well, how sweet (and harmless) is that?
http://annals.org/article.aspx?articleid=744318
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu