marți, 13 ianuarie 2015

Unde sunt plăcintele de altădată?

Nu ştiu dacă te uiţi la emisiunea Masterchef, ce cărţi de bucate ai în bibliotecă (sau în bucătărie) sau de unde te inspiri când găteşti. Dacă vrei să slăbeşti sau să mănânci mai puţin, o idee bună ar fi să faci rost de nişte reţete mai vechi. Poate chiar de pe vremea bunicii! Dacă le găseşti, ai mult timp liber şi eşti curios/ curioasă, fă şi o comparaţie între ingredientele utilizate şi numărul de calorii per porţie în 2010 versus…1930, 1950 şi aşa mai departe. Cred că vei constata că prăjiturile din zilele noastre s-au modernizat şi…poate sunt mai dulci, mai grase sau pur şi si simplu mai mari. În consecinţă, au şi mult mai multe calorii.

În Statele Unite, Brian Wansink a luat cele şapte ediţii ale prestigioasei cărţi de bucate Joy of Cooking şi a analizat evoluţia a 18 reţete de la prima ei publicare, în 1936, până la ultima, din 2006. 14 dintre ele aveau cu 43.7% mai multe calorii în 2006 faţă de 1936, în timp ce, desigur, necesarul caloric al oamenilor nu a crescut, poate dimpotrivă, s-a mai diminuat pe măsură ce stilul de viaţă a devenit din ce în ce mai sedentar…aşa că a mai crescut în schimb, şi continuă să crească, indexul masei corporale (BMI).



Creşterea se datorează în primul rând ingredientelor folosite, dar şi dimensiunii porţiilor ce sunt consumate de obicei, cele de astăzi fiind în medie cu 21% mai mari, dacă ne uităm la specificările din reţete („ingrediente pentru X porţii”).

Dacă eşti nostalgic(ă) când îţi aminteşti bunătăţile pe care ţi le prepara bunica în copilărie, merită poate să găteşti mai rar după reţetele lui Jamie Oliver şi să cauţi prin anticariat sau prin pod cărţile/ caietele vechi de mai bine de 50 de ani. Cât despre mine, m-am hotârât: la următoarea plimbare pe stradă, când o sun pe mamaie din motive pe care cititorii fideli şi le amintesc, o s-o rog frumos să-mi spună ce (şi mai ales cât) punea ea în plăcintele alea…poale-n brâu. Well, how sweet (and harmless) is that?


http://annals.org/article.aspx?articleid=744318

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu