sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Cum rămâne cu acele rezoluţii?

Cum arată lista ta de rezoluţii pentru anul acesta? Vrei şi tu să slăbeşti, să faci mai multă mişcare sau să te laşi de fumat? După cum bine ştii, oamenii sunt foarte entuziasmaţi pe 1 ianuarie, dar pe 31 decembrie doar aproximativ de 10% şi-au atins scopurile. Cum suntem abia la începutul lunii ianuarie, sunt şanse mari ca tu să nu fi renunţat încă. La fel de adevărat este şi că poate nici nu te-ai apucat încă, dacă rezoluţia ta nu era neapărat formulată după tiparul „începând cu 1 ianuarie…”

Vreau să te încurajez să nu renunţi. Până la urmă, ai putea fi printre cei 8 sau 12%  care la anul pe vremea asta îşi vor fixa noi obiective, evitând capcana eternelor rezoluţii pe care le iei după tine an după an pentru că au rămas doar nişte vise. În plus, dacă mergi pe principiul „nu-mi fixez nici un scop pentru că oricum este degeaba” singurul rezultat posibil este …eşecul, doar că te păcăleşti singur că nu este vorba de eşec câtă vreme nu ţi-ai propus nimic. Ca să nu mai spun că este un eşec din care nu vei învăţa ceva care să te ajute data viitoare. Nu poţi şti unde ai greşit şi ce poţi face diferit dacă nu ai făcut absolut nimic.

Foarte important este şi cât de realist ai fost în stabilirea obiectivelor. Înţeleg că vrei să faci mişcare, dar dacă în ultimii ani nu prea te-ai mişcat de pe canapea probabil aşteptarea de a face cardio de cinci ori pe săptămână este exagerată şi, văzând că nu reuşeşti, rişti să renunţi cu totul la activitatea fizică. De asemenea, este de preferat ca scopurile alese să fie într-adevăr lucruri relevante pentru tine, nu doar nişte rezoluţii înşirate pe hârtie pentru că dau bine sau pentru că şi alţi prieteni de-ai tăi şi-au propus acelaşi lucru.


De (răs)(poi)mâine voi scrie câteva articole ce te-ar putea inspira în cazul în care ţi-ai propus şi tu una dintre cele mai comune rezoluţii. Aş începe chiar acum, dar nu o voi face pentru că vreau să dorm. Nu, nu este rezoluţia mea pentru 2015, dar este şi ea una dintre cele mai întâlnite pe listele de anul nou. Se pare că îşi merită locul acolo! Am putea-o considera mai mult decât o simplă rezoluţie: (aproape) o condiţie pentru realizarea tuturor celorlalte.

Somnul suficient te ajută să-ţi îndeplineşti obiectivele. Lipsa somnului îţi scade şansele de a le realiza, deoarece funcţiile executive şi voinţa (willpower) sunt afectate. Dacă încă nu te-ai culcat, poţi citi şi articolul lui Richard Wiseman care sintetizează, pentru The Guardian, rezultatele ultimului său studiu. Dar mai bine îl laşi pe mâine dimineaţă!

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jan/01/sleep-new-years-resolution-success

Noapte bună!

PS: just a teaser: te-ai gândit deja ce mănânci la micul-dejun?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu