miercuri, 4 decembrie 2013

Câteodată prietenos, alteori ciufut

Printre multele teste de personalitate pe care le-am aplicat zilele astea, ţi-am făcut şi ţie portretul robot. Psihologic doar, nu te-am desenat pentru că ai fi spus, dacă ai fost  deja contaminat cu teoriile proiective, că ochii tăi mari spun mai multe despre mine decât despre tine. Acum citeşte te rog descrierea pe care ţi-am realizat-o şi, pe o scală de la 1 la 5, spune-mi cât de mult te recunoşti în ea:

Simţi o mare nevoie să fii plăcut şi admirat. Ai tendinţa să fii destul de critic cu tine însuţi. Deşi ai unele slăbiciuni, în general le poţi compensa. Deşi ceilalţi te percep ca fiind disciplinat şi cu un înalt autocontrol, în interior eşti nesigur şi predispus să îţi faci griji. Uneori ai dubii foarte mari dacă ai luat cea mai bună decizie sau dacă ai făcut ceea ce trebuia. Preferi să existe o oarecare varietate şi schimbare în viaţa ta, aşa că nu îţi place să ţi se impună restricţii şi limitări. Pe de altă parte, apreciezi foarte mult siguranţa şi liniştea. Crezi despre tine că gândeşti cu propria minte şi nu accepţi afirmaţiile altora dacă nu sunt sprijinite de dovezi. Deşi îţi place să îi ajuţi pe ceilalţi, ai observat că nu este înţelept nici să fii prea sincer şi să le spui prea multe despre tine. Uneori eşti extravert, dezinvolt, sociabil, în timp ce alteori eşti introvert, precaut, rezervat.


Ştiu, te-ai recunoscut cel puţin de  nota 4 din 5. Şi probabil te-ai gândit „Iar efectul Barnum” dacă nu eşti aterizat întâmplător pe aici, căutând de exemplu, citez din curiozităţile manifestate de cititori (îmi apar cuvintele de căutare prin care au ajuns pe blogul meu) „cum o convingi pe prietena soţiei tale să aibă o relaţie cu tine şi co placi şi să nui spună soţiei” (e simplu, pot răspunde într-un mail privat) sau „leo di caprio, oare îl voi întâlni vreodată?” (sigur! ai nimerit unde trebuie! stai să fac o incantaţie!). 

Frazele de mai sus constituie un test folosit, după cum bine ştii, pentru a arăta cum ajung oamenii să creadă că horoscopul spune ceva despre personalitatea lor: tuturor studenţilor dintr-o clasă li s-a dat aceeaşi descriere, ce reprezenta chipurile trăsăturile zodiei fiecăruia. La sfârşit marea majoritate au declarat că li se potriveşte aproape perfect (scorul mediu a fost 4,26 din 5), senzaţie ce nu putea decât să le întărească şi convingerea că există ceva în astrele astea.  (categoric, există cel puţin hidrogen şi heliu). Dar ce anume din textul prezentat face posibilă respectiva identificare? Afirmaţiile foarte vagi, generale, introduse prin expresii de tipul: „uneori”, „câteodată”, „pe de altă parte”, „în exterior eşti aşa, dar în sinea ta eşti altfel”, „deşi în general X, alteori y”, „adesea Y, dar se intâmplă şi să Z”.

Stop. Acest articol nu este despre efectul Barnum şi nici despre astrologie sau despre gândire magică, nici măcar critică. Nu sesizezi ceva neliniştitor (sau fascinant, depinde cum stai cu factorul Nevrotism hihi)  tocmai în faptul că îţi este atât de uşor să te identifici cu nişte caracteristici vagi, generale şi, mai ales, circumstanţiale? Ce spune asta despre personalitatea ta?

Despre situaţionism şi efectul circumstanţelor asupra comportamentului şi „caracterului” nostru am mai vorbit. În unele situaţii eşti amabil şi dispus să-l ajuţi pe cel de lângă tine, în altele respectivul e norocos că (sau dacă) a scăpat nevătămat. Am putea spune deci că Agreabilitatea ta variază. Am însă un sentiment ciudat că lucrurile sunt ceva mai grave (sau mai interesante) decât atât. De ce? Pentru că nu cred că e vorba doar despre Agreabilitate. Atunci când eşti pe punctul de a-l ataca (fizic sau verbal) pe cel de lângă tine probabil şi nevrotismul atinge cote maxime. Iar Openness presupun că e mai mică decât ştii că o ai de obicei, deoarece ai devenit brusc rigid, opac la păreri alternative şi intolerant. Iar dacă deja trei factori din cei cinci care-ţi reflectă personalitatea cunosc simultan fluctuaţii majore, ce se întâmplă cu tine, cu personalitatea ta obişnuită? Eşti sigur că tu mai eşti acelaşi?

Cum crezi că ar fi mai potrivit să interpretăm un scor de 6 din 10 la extraversie? Ca o diferenţă de grad, adică cineva prezintă 60% din caracteristicile extraversiei, este 60% de vorbăreţ în relaţiile cu ceilalţi? Sau ca o diferenţă de moment, adică în 6 situaţii din 10 eşti extravert, iar în celalalte 4 eşti introvert? Poate în ambele moduri? Şi dacă tot am ajuns aici, ce ar fi să observi care sunt acele patru situaţii, ce au în comun şi cum te manifeşti tu în fiecare dintre ele, eventual stabilind şi scorul (sau polaritatea) celorlalţi factori atunci când eşti introvert. Nu intru în detalii, nu este un exerciţiu uşor şi nici măcar nu este recomandabil tuturor, ţi-aş putea face cu mâna mea (care scrie) mai mult rău, în cazul în care personalitatea ta tinde deja spre conflicte interne, autonomie sporită sau descentralizare. Însă acum că ţi-am zgândărit un pic O-ul (factorul care te face curios şi amator de provocare intelectuală), probabil că vei continua singur operaţiunea, pentru o stimulare prelungită.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu