vineri, 29 august 2014

Jocuri. De fotbal, de limbaj, de strategie, de tot felul

Miercuri seară Steaua a jucat la Sofia cu Ludogorets, pornind de la un avantaj de un gol în tur. Ce s-a întâmplat probabil ştii deja. În minutul 90 bulgarii au înscris, s-a intrat în prelungiri, portarul de la Ludogorets a primit cartonaş roşu exact înainte de loviturile de departajare, iar în poartă a intrat (pentru că epuizaseră schimbările regulamentare) un jucător de câmp, fundaşul român Cosmin Moţi (ironia sorţii!). Faptul că nu era portar profesionist nu l-a împiedicat să apere două penalty-uri ale jucătorilor stelişti, aşa că Ludogorets merge mai departe în Champions League, până la care pentru Steaua e o cale-atât de lungă că mii de ani îi vor trebui şi ei probabil să ajungă.

Ai urmărit loviturile de departajare cu atenţie? Nu te întreb doar ca să învârt cuţitul în rană.  De fapt, poate că nu eşti microbist(ă) şi ţi se pare o pierdere de timp să te uiţi cum aleargă nişte bezmetici după o minge. Nici măcar nu înţelegi care e treaba cu off-side-ul. Cu toate astea, nici chiar tu nu m-ai întreba de ce la penalty jucătorii nu aruncă mingea cu mâna. Chiar aşa, de ce? Pentru că există nişte reguli. Ce fel de reguli? Din ce derivă ele? Ei bine, din jocul însuşi. Nu au un sens transcendental, ca de altfel nimic în viaţa asta. Sensul cartonaşului roşu este dat strict de contextul jocului, cum sensul unui cuvânt derivă din utilizarea lui în limbaj. Trăim într-un sistem de jocuri de limbaj (mulţumesc, Wittgenstein!) şi doar din interior extragem anumite semnificaţii...jucându-ne la rostul nostru. (pentru că, spune Kenny Rogers în fundal: If you're gonna play the game, boy, You gotta learn to play it right) Repet, e valabil pentru orice. Dacă eşti puţin atent, totul e un joc şi, obiectiv vorbind, mă îndoiesc că unele jocuri sunt, prin ele însele, mai importante sau mai pline de sens decât altele. Fotbalul este inutil? Posibil, but so is everything else...doar că pe unele le iei tu mai în serios, foarte adesea mult prea în serios, uitând că...sunt tot nişte jocuri.

Imagine people amusing themselves in a field by playing with a ball. Throwing the ball aimlessly into the air, chasing one another with the ball. The whole time they are playing and following definite rules. Is there not also the case where we play and make up the rules as we go along?” (Wittgenstein, Philosofical Investigations)

În afara (de fapt în interiorul) jocurilor de limbaj avem o categorie aparte de jocuri...cele strategice. De ele se ocupă teoria jocurilor, care nu ştiu să fie predată la facultăţile de psihologie din ţară, deşi ar merita cu prisosinţă. De ce nu este? Poate pentru că majoritatea studenţilor (nu cumva şi a profesorilor?) nu au (şi nici nu sunt interesaţi să înveţe) noţiunile de matematică ce le-ar permite promovarea (sau predarea) acestei discipline? Da, da, matematică! Teoria jocurilor este studiul modelelor matematice aflate la baza deciziilor unor agenţi inteligenţi şi raţionali aflaţi în situaţii de conflict şi/ sau de cooperare. Jocul este chiar situaţia în care un agent raţional acţionează şi ia decizii, alegând o anumită mutare dintr-un număr de alternative. Cum alege? Luând în calcul posibilele rezultate şi, mai ales, mutările celorlalţi jucători implicaţi în jocul respectiv.

Să revenim la meciul de miercuri şi la loviturile de la 11 metri. După seria primelor şase este egalitate, 5-5. De-acum încolo ăla care ratează pierde. Trage impecabil Fábio Espinho pentru bulgari şi înscrie. Acum în faţa balonului este Cornel Râpă, se pregăteşte să şuteze. Are de ales să trimită mingea în stânga, dreapta sau…pe centru. Cum crezi că ar avea cele mai mari şanse să înscrie? Tu ce ai face în locul lui?

E drept că ar trebui să ştii nişte date. În fotbalul profesionist, un penalty înseamnă 75% şanse de gol. Portarul, chiar dacă nu are capacităţi telepatice, este nevoit să ghicească traiectoria înainte ca tu să loveşti mingea, numai aşa are şanse să pareze (bine, se presupune că nici tu nu şutezi ca un molâu ca să aibă timp să se plimbe liniştit de la un capăt la altul al porţii până ajunge balonul în preajma lui). Dacă nu ghiceşte, ai chiar 90% şanse să înscrii. În 57% din cazuri, portarul va sări în colţul din dreapta sa, pentru că ştie că, majoritatea jucătorilor fiind „dreptaci din picior”, le-ar fi mai lejer să tragă în stânga (lor). În 41% din cazuri se va duce însă spre colţul celălalt, imaginându-şi că nu vor trimite mereu balonul unde le e mai uşor, tocmai ca să încerce să-l păcălească.

Te-ai hotărât? Stânga sau dreapta? Ia stai…nu cumva ţi-a scăpat ceva? Dacă portarii sar către un colţ în 98 din 100 de ocazii…asta înseamnă că rămân în centrul porţii doar la 2 lovituri de pedeapsă din 100. În aceste condiţii, tu în acest moment ţi-ai mări şi mai mult şansele de a da gol dacă ai şuta pe centru! Totuşi, doar 17% dintre lovituri sunt trimise în acea direcţie. (Râpă a trimis în stânga, iar Moţi a apărat).

De ce doar 17%? Poate pentru că este contraintuitiv să trimiţi direct înspre portar, în mod natural eşti tentat să dai spre un colţ. Pe de altă parte, la acest nivel şi dacă ştii statisticile (doar în 2% din cazuri portarul rămâne acolo), eşti capabil să treci peste impuls şi să faci ceea ce este în interesul echipei tale – să şutezi pe centru (sigur că în timp aceste procente s-ar modifica dacă jucătorii ar începe să lovească mai mult acolo, dar acum ne închipuim că ai fost tu la balon şi acestea sunt datele din prezent).

Steven D. Levitt şi Stephen Dubner ( tipii care au scris Freakonomics) au intuit că trebuie să mai fie un factor de natură psihologică ce te împiedică să iei cea mai raţională decizie pentru tine şi echipa ta. În realitate, nu mereu interesul comun se suprapune perfect pe interesul tău, nici măcar în fotbal. Deşi este un sport de echipă, jucătorii au orgoliile lor şi vor să facă o bună impresie individuală, de asta depinzând soarta lor în materie de transferuri la echipe de top şi implicit sute de mii, poate chiar milioane de euro în cont. Acest interes personal devine cu atât mai pregnant în situaţia unui penalty, când eşti pe cont propriu, faţă în faţă cu portarul şi în jur nişte tribune cu mii de suporteri (poate şi nişte impresari infiltraţi printre ei) ce te fixează cu privirea şi aşteaptă încordaţi…să înscrii. Dacă tragi pe centru echipa are şanse mai mari să câştige. Daaar…în eventualitatea nefericită în care ratezi şutând central….ai sfleclit-o! Ce mai, te-ai făcut de căcat! „Ia uite bă ce fraier...a dat direct în braţele portarului! Mămăligă mai e! Ar trebui linşat!”…asta ar gândi, chiar striga în gura mare un întreg stadion (asta plus multe altele pe care mă abţin eroic să le scriu aici, dar pe care tu le ştii foarte bine şi le poţi auzi dacă-ţi ciuleşti puţin a treia ureche). Rişti deci să te faci de râs. Mort de ruşine, ai prefera să intri în pământ în loc să te îndrepţi spre vestiare. Aşa că preferi să-ţi salvezi faţa şi alegi propriul interes, tragi către un colţ, măcar nu-ţi va reproşa nimeni că ai lovit mingea ca un ageamiu. Poate că simţi o urmă de vinovăţie pentru că nu ai maximizat şansele echipei, dar acea vinovăţie păleşte în comparaţie cu ruşinea (nu e momentul să fac o analiză comparativă a acestor două emoţii sociale (sau self-conscious), deşi constituie un subiect extraordinar de interesant).

Părăsind terenul de fotbal, realizezi, sper, că eşti în situaţii similare şi în arena socială. Faci parte din diverse grupuri şi cooperezi cu „colegii tăi” pentru că aveţi nişte interese comune, eventual în competiţie cu alte grupuri străine. Dar această cooperare are limitele ei, iar una dintre acestea este ruşinea. Ai vrut vreodată să faci un lucru util (pentru tine şi grup) şi demn de încercat, dar ai renunţat pentru că ţi-a fost teamă că vei eşua şi te vei face de ruşine? Ai sacrificat interesul colectiv din cauza acestei frici? Poate chiar te-ai auto-convins că de fapt nu ai de ales, nu eşti tu în măsură să iei decizii, mai bine aştepţi să se aranjeze ele lucrurile cumva…de la sine, aşa că „alegi” să go with the flow and with the flock pentru ca este the safest way. E un lux pe care un jucător de fotbal nu şi l-ar permite. Imaginează-ţi că Pirlo ar fi desemnat să execute un penalty. Dă târcoale balonului, stă pe gânduri, nu se poate hotărî unde să lovească. Sigur că arbitrul ar pune relativ repede capăt acestei situaţii de tot râsul. În viaţă însă este, cel puţin în aparenţă, ceva mai uşor să te eschivezi şi să nu intervii sau să ..refuzi să faci alegeri. Să nu faci nimic. Nu există arbitrii care să-ţi dea cartonaş galben pentru tragere de timp, dar poţi considera că prin această atitudine te elimini singur din jocul vieţii (cartonaş roşu, stai pe tuşă şi vegetezi). În orice alegere există consecinţe şi riscuri. Cum ar fi ca pentru cauzele în care crezi să-ţi asumi ceva mai multe riscuri, chiar şi cel de a greşi şi de a fi ridiculizat pentru asta?

Cât despre teoria jocurilor…ai putea să faci nişte matrici decizionale pornind de la situaţia prezentată? Ce, te pun într-o situaţie jenantă pentru că nu ai învăţat asta la şcoală? Şi acum poţi învăţa lucruri noi, ai la dispoziţie o grămadă de resurse informaţionale, cum ar fi The Complete Idiot's Guide to Game Theory. Of, nu, de ce o iei ca pe o insultă personală? Şi până la urmă, este chiar atât de grav să admiţi că în unele domenii eşti sau te comporţi precum un idiot? Ţi-e ruşine? De ce ţi-ar fi? Nimeni nu le ştie pe toate, iar dacă le-am şti ce farmec ar mai avea câtă vreme nu ar mai exista nimic nou de învăţat? (Apropo de idioţi =))), iată cum povesteşte Bertrand Russel, aici, o discuţie pe care a avut-o cu Wittgenstein, venit la el să-l intrebe „“Will you please tell me whether I am a complete idiot or not?)

Mă duc să mă uit la tenis…studiez serviciul Simonei Halep.




http://www.amazon.com/Complete-Idiots-Guide-Game-Theory/dp/161564055X





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu