joi, 28 august 2014

După cum spuneam...

Astăzi ai ieşit din casă? Dacă ai un program 9-5 si nu eşti în concediu, de dimineaţă te-ai grăbit, ca de obicei, spre muncă…adică ai mers măcar până în parcarea din faţa blocului, după care ai stat ore întregi în scaun (nu, nu am de gând să-ţi vorbesc despre beneficiile mişcării, poate chiar dimpotrivă). Dacă totuşi nu lucrezi (poate eşti student?) sau eşti în vacanţă sau concediu şi nu ai plecat spre nicio destinaţie exotică…presupun că tot ai ieşit şi tu din casă, doar că nu la 7-8 precum colegii corporatişti ci ceva mai târziu…pe la un 10.30-11.00? Te-ai plimbat alene prin împrejurimi şi ai revenit acasă în mai puţin de jumătate de oră pentru că erai obosit?

Mai ţii minte cu ce viteză te deplasai? Mă crezi dacă îţi spun că ea ar fi putut influenţată tot de stimuli aleatori la care ai fost expus înainte să ieşi pe uşă? Dacă ai urmărit ştirile din sport sunt şanse să fi pornit într-un ritm ceva mai alert decât dacă ai prins o dezbatere despre pensii şi medicamente compensate. Cel puţin asta a fost concluzia experimentului clasic condus de John Bargh, care mai întâi şi-a pus subiecţii să formeze nişte propoziţii cu ajutorul unor cuvinte, apoi să se deplaseze spre o altă încăpere, la capătul unui hol. Fără ca ei să ştie, i-a urmărit şi cronometrat. A constatat că un anumit grup a parcurs distanţa mult mai încet decât restul. Era vorba despre subiecţii care primiseră cuvinte ce activaseră conceptul de bătrâneţe, ca de exemplu: uituc, riduri, chel, baston, nepoţi.

Nu o să repet ce am scris în articolul precedent, ai prins din zbor ideea. Este poate cel mai cunoscut studiu despre priming.

Avem însă o mică problemă: de vreo doi-trei ani sunt ceva controverse în jurul acestui concept, pentru că au existat câteva încercări de replicare a experimentului ce nu au confirmat concluziile lui Bargh. Mai mult decât atât, acest caz a alimentat o anumită neîncredere în psihologia ştiinţifică sau cel puţin în modul cum ajung unele studii să fie publicate. Mă întristează acest lucru şi mai că-mi vine să încerc şi eu o replicare. Mă întreb, de exemplu, dacă mâine vei merge la fel de agale ca şi astăzi. Încetişor, încetişor



http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2014/07/replication_controversy_in_psychology_bullying_file_drawer_effect_blog_posts.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu