joi, 15 august 2013

"Imi pare rau nu stiu ce am facut aseara, Am zis de nu stiu cate ori " jur ca e ultima oara"


Aseara am iesit sa beau o apa plata cu lamaie la terasa si, cand sa plec, s-a apropiat de mine un tip simpatic desi cam matolit, mi-a intins un biletel si a luat-o la fuga usor nesigur, pe sapte carari, de mi-a fost si teama ca se impiedica din cauza mea si cade in bratele altor trecatori. Esti si tu curios ce mi-a scris? Uite: „Dimineata cand ma trezesc/ sunt convins ca azi nu beau/ insa vine seara iar/ si cu berea-n gura ma pomenesc/ de ce mi se-ntampla asa/poate-mi spui char dumneata” Primul meu impuls a fost sa spun „Nuu!”...nu am timp de asemenea dileme, am de scris alte articole, in plus baiatul a luat-o la fuga, nu a vrut sa vorbeasca deloc cu mine, de ce as sta eu acum sa ma gandesc la asa ceva? Apoi mi-am dat seama ca astazi e sarbatoare si ca in Romania, conform statisticilor, in jur de 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica, mai precis 1.819.378 de femei şi 416.844 de bărbaţi. Este cumva si ziua ta? Ce sa-ti spun? Sa ai o viata buna si sa fii fericit dar, mai ales, incearca sa nu abuzezi de alcool, droguri sau mancare (nici tu nici invitatii tai) pentru ca s-ar putea ca spitalele sa fie neincapatoare, ca sa nu mai spun ca milti dintre medici si-au luat si ei o minivacanta de la reparat carcasele omenesti.

Date fiind aceste circumstante speciale, voi raspunde la intrebarea primita pe biletel, cu speranta ca te va ajuta si pe tine sa intelegi de ce te comporti uneori altfel decat ti-ai propus si sa descoperi ce ai putea sa faci ca sa nu se mai intample asa. Daca mi-ai citit articolele mai vechi, poate ca ai facut deja legatura cu affective forecasting sau previziunile afective. Sa zicem ce pleci in team building azi la Mamaia si esti convins ca de aceasta data nu vei mai ajunge in pat cu colega de la secretariat, asa cum s-a intamplat in precedentele cinci excursii. De ce ti-ai propune asa ceva, ma intrebi tu amuzat de naivitatea mea. Pot fi o sumedenie de motive legitime: esti casatorit si fidelitatea e importanta pentru tine si sotia ta, politicile companiei nu permit relatiile intre angajati si deja colegii au inceput sa barfeasca, ea s-a indragostit de tine si situatia risca sa devina mult mai complicata decat ti-ai dori, directorul al mare a pus ochii (si mainile) pe ea si te-ar taxa serios daca ar afla ce se intampla. Ideea e ca acum, cand iti faci bagajul, esti convins ca 1) ar fi o decizie foarte proasta sa te culci cu ea diseara si ca 2) nu vei face asa ceva, adica vei avea situatia sub control si vei fi capabil sa rezisti in fata tentatiei. Esti convins, ok? Vrei sa mai vorbim maine sau ma lasi sa iti spun de acum ce se va intampla? Ei bine, este foarte posibil ca socoteala din Bucuresti sa nu se potriveasca cu cea din Mamaia si la noapte, dupa ce toata ziua ti s-au scurs ochii pe nisip dupa formele din carne ale colegei tale foarte inspirate in alegerea costumului de baie vei ajunge din greseala in camera ei. Din nou. (Si nu, nu vei ajunge acolo doar ca sa o intrebi daca are cumva un uscator de par).

Ce s-a intamplat? Adica nu cu ce te-ai indeletnicit acolo toata noaptea (spare me the details), ci cum de ai sfarsit prin a face tocmai lucrurile la care dimineata erai sigur ca nu o sa te dedai ? De ce ai comis-o din nou? Am mai vorbit despre asta, dar reiau. Nu avem un creier echipat sa prevada corect emotiile pe care le vom experimenta in viitor si, mai ales, sa nu tina cont de starea in care ne aflam in momentul cand facem o predictie. Cand esti intr-o stare neutra sau rece (cold state) iti este foarte greu sa te transpui mental in starea de excitatie (hot state) din viitor si sa anticipezi cat de greu iti va fi sa iei deciziile care iti protejeaza interesele si scopurile pe termen lung. Prin excitatie trebuie sa intelegi nu doar dorinta sexuala ci multi alte emotii puternice care iti influenteaza comportamentul in feluri nu intotdeauna benefice. Lowenstein, autorul a mai multor articole foarte importante pe aceasta tema, vorbeste despre factori viscerali: foamea, setea, excitatia sexuala, dispozitiile si emotiile, durerea fizica si fenomenul de craving, adica acea pofta nebuna de drogul de care esti dependent.

In cold state ai tendinta de a minimaliza impactul acestor factori asupra ta, intensitatea lor si puterea ta de a rezista. Un studiu (pe populatia americana) arata cum majoritatea femeilor insarcinate opteaza initial pentru a naste fara anestezie (cand discuta cu medicul despre procedurile pe care si le doresc), dar odata travaliul inceput mare parte dintre ele se razgandesc si cer anestezie, durerea dovedindu-se a fi mai greu decat de suportat decat anticipasera. Acest pattern se observa si la femeile aflate la a doua sau a treia nastere, deci nu este cauzat de nefamiliaritatea subiectului cu senzatiile respective. 

Stii si tu pe cineva (tu?) care a jurat ca nu mai pune strop de bautura sau chistoc de tigara in gura cata zile i-au ramas? Asa-i ca parea cel mai categoric lucru pe care l-a spus vreodata, din pacate insa nu si cel mai trustworthy?

Ce nu stii tu cand esti in stare neutra este ca atunci cand devii hot atentia ta va fi concentrata exclusiv pe stimulul ce ti-ar putea calma starile viscerale mentionate anterior. Se produc chiar trei tipuri simultane de distorsionare a atentiei. Vrei sa bei? Devii una cu aceasta dorinta, in campul constiintei tale prezente nu mai exista altceva, nu simti alte impulsuri cum ar fi sa dormi sau sa alergi, sa citesti o carte, sa petreci timp cu familia. In momentul respectiv tu vrei sa bei si atat. In al doilea rand, atentia ta este focalizata exclusiv pe momentul prezent, consecintele negative din viitor ale gestului tau de a duce paharul la gura (recadere in cazul alcoolicilor) sunt ignorate si pierd rapid teren in fata dorintei stringente de acum. In sfarsit, o stare viscerala atat de puternica precum craving-ul, durerea sau frica te face sa devii (foarte) egoist, centrat pe sine si indisponibil pentru ceilalti, ba chiar de-a dreptul agresiv sau nedrept la adresa lor. Din nou, nu dispui de resurse atentionale pentru nimic altceva decat obiectul dorintei tale. (Din aceasta cauza, fosti prizonieri de razboi resimt multa vinovatie, rusine si emotii negative la adresa propriei persoane amintindu-si cum au ajuns, sub imperiul foamei, fricii sau durerii, sa comita actiuni considerate inimaginabile, cu mult sub demnitatea lor- tradarea prietenilor, furtul de alimente de la alti prizonieri, sacrificarea colegilor de suferinta si multe altele).

Deciziile pe care le iei in hot state depind in mare masura nu doar de vointa ta, ci si de intensitatea factorilor viscerali. La o intensitate scazuta cel mai probabil te vei purta rational: ii vei privi cu jind pe prietenii tai cum fumeaza la masa cu tine, dar tu nu iti vei aprinde nicio tigara. La o intensitate medie conflictul este mai puternic si in tine se da o lupta din care va castiga fie partea rationala fie cea irationala. Atentie insa! La o intensitate foarte puternica nu va mai exista nicio lupta! Esti practic sub imperiul factorului visceral si vei actiona intr-un mod pe care Lowenstein il numeste „arational”. Cata vreme nu exista deliberare si lupta intre idei, motivatii, interese nu se poate vorbi nici despre comportamente sau decizii rationale versus irationale. Nu iti spun asta ca sa ai de acum o scuza pentru a da frau liber impulsurilor nesanatoase, ci ca sa intelegi unde se poate ajunge si sa poti preveni astfel de situatii: daca stii ca intr-o stare hot extrem de puternica auto-controlul tau este compromis si batalia clar pierduta te poti folosi de aceasta informatie in cold state (mai ales ca acum ai inteles cat e de periculos sa le subestimezi impactul) pentru a lua masurile necesare sa nu ajungi in acea situatie extrema. Pe de alta parte, cand acest lucru ti se intampla totusi, tie sau altei persoane, nu te grabi sa te/ o judeci mult prea aspru din starea ta prezenta de neutralitate si aminteste-ti cat de coplesitori pot fi acesti factori, mai ales la o intensitate foarte mare.

Ce poti sa faci? Cred ca este foarte important sa te cunosti cat mai bine si acum nu ma refer la nu stiu ce motivatii profunde interioare psihanalizabile pentru urmatorii 10-20 de ani, ci la cunoasterea reactiilor si comportamentelor proprii in cat mai multe situatii, de preferinta cat mai complexe (pentru ca viata e imprevizibila, dar comportamentul tau e macar partial previzibil daca ai invatat sa te observi si sa fii atent la tine). Ai o anumita capacitate de rezistenta la factorii viscerali. Poate ca bautura nu este o problema pentru tine, dar iti este greu sa rezisti ispitelor de sex feminin, iar sotia te-a anuntat deja ca data viitoare cand te prinde baga divort. Urmeaza sa iti dai seama care iti sunt limitele cu cat mai multa precizie cu putinta. Poate reusesti sa te abtii cand esti in compania brunetelor dar daca ai dat peste o blonda sarcina devine mult mai dificila. Mai departe, ai rezista pana si in fata blondei, dar daca ai mai si baut un pahar- doua de alcool cresc sansele de a ceda. Cu chiu cu vai sa zicem ca te controlezi in aproape toate situatiile, mai putin cand o vezi pe vecina de la 3. Daca ti-ai identificat limitele (conditiile in care factorii viscerali devin imposbil de tinut sub control) nu-ti ramane decat sa eviti imprejurarile respective, adica sa fugi mancand pamantul cum o zaresti pe vecina de la trei sau, daca problema e mai serioasa, sa nu bei nici macar un pahar de vin cand esti in compania unor blonde. Te-ai lasat (mai ales) de curand de tigari? Evita locurile frecventate de fumatori, evita-le o perioada si pe acele persoane din anturajul tau care fumeaza (sau evita alti declansatori, poate nu anturajul declanseaza in tine pofta de a fuma ci sticla de vin, certurile cu sotia, stresul de la munca etc.- din nou, observa-ti comportamentul si senzatiile).

Contractele lui Ahile aa...pardon, ale lui Ulise (oare de ce ma gandesc la Ahile? poate pentru ca este un articol despre slabiciuni? sau cum? Freud, sa stii ca fost intamplator!) despre care am vorbit intr-un alt articol pot fi o solutie la problemele tale. Cheltuiesti prea mult in fiecare luna? Pastreaza doar o suma rezonabila, iar restul de bani depoziteaza-i la banca sau intr-un alt loc in care accesul tau la ei inainte de un anumit termen sa fie aproape imposibil. Nu economisesti pentru pensie si aceasta nu iti va suficienta? Alege si un program de pensii private. Esti constient de propriile limite si intelegi ca responsabilitatea sociala ar putea insemna si protejarea cetatenilor impotriva unor comportamente nesanatoase, ajutarea lor sa isi urmeze interesele mai inalte? In acest caz incurajeaza politicile de tipul soft paternalism, acel sistem pe care recunosc ca la nivel visceral il resping, dar ale carui merite si consecinte pozitive le pot recunoaste, in (mai) rarele momente cand sunt rezonabila (si despre paternalismul libertarian si nudge-uri am scris mai demult doua articole).

Daca totusi nu ai putut sa previi si te trezesti intr-o situatie cu mare potential de a te face sa uiti bunele hotarari de anul nou incearca sa iti distragi atentia inainte de a fi prea tarziu, adica inainte ca intensitatea factorilor viscerali sa depaseasca pragul de siguranta. Nu intamplator in experimentul lui Mischel copiii care au fost invatati sa nu se concentreze pe marshmallow (sa se uite in alta parte de exemplu) au rezistat mai multe minute si au reusit sa isi amane gratificatia. Ignora sticla de bautura, gandeste-te ca tigara din gura prietenei tale e de jucarie, numara stelele de pe cer in loc sa iti lasi ochii sa-ti cada in decolteul colegei de birou.

O metoda si mai sugestiva (prin efectul de vividness) este prezentata chiar de Lowenstein, din experienta sa personala. In vremea cand locuia in Boston pleca impreuna cu un prieten la canoe in Virginia de Vest si trebuia sa parcurga distante lungi cu masina, uneori la ore tarzii din noapte. De multe ori i se facea somn la volan. Ca sa isi revina isi auto-inducea o alta stare viscerala foarte puternica: frica sau anticiparea vinovatiei. Mai precis, isi imagina ca a adormit, a facut accident, prietenul e mort, iar el se afla acum la usa parintilor victimei si ii anunta „Fiul dumneavoastra a murit. Eu conduceam, am adormit la volan si a intrat un Jeep in noi”. Cu aceasta imagine in cap somnul ii trecea ca prin minune si continua calatoria in conditii de siguranta. (Nu stiu daca amicul avea habar de fanteziile ce-l tineau pe treaz pe conducator).

Asa ca daca diseara la mare drumurile vietii te duc iar in calea (camera) colegei si poate nici macar nu ai prezervativ la tine (doar erai convins ca nu se va intampla nimic) imagineaza-ti ca peste un an tipa te invita iar la ea acasa dar nu pentru a repeta experienta ci pentru a-ti servi ceva de genul: „Trebuie sa faci cunostinta cu cineva. Acolo, in patut! Ea e fetita ta!” Asa-i ca ti-a trecut orice stare de excitatie? Pensie alimentara timp de 18 ani, procese de constiinta, oprobriu public…nu mai bine stai tu acasa si nu te mai duci in nici un teambuilding?

Fumezi? Da, imagineaza-ti un pui de cancer la plamani. Daca nu este suficient poti cauta ajutor, de exemplu sa te inscrii la grupul organizat din septembrie de domnul Seramis Sas (poate fi tare persuasiv, il suspectez ca prin ultimul sau articol a sadit in creierul meu decizia nu tocmai fericita de a ma uita la Inception): http://www.sasseramis.ro/parazitul-nicotinic-din-creier-anunt  Nu esti inca pregatit? Daca mai traiesti pana atunci poate cine stie, voi lua si eu la un moment dat vreo initiativa asemanatoare, dupa ce scap de adictia de heroina. Dar eu te sfatuiesc sa nu astepti atat.

Ariely, D., & Loewenstein, G. (2006). The Heat of the Moment: The Effect of Sexual Arousal on Sexual Decision Making. Journal of Behavioral Decision Making, 19, 87-98.
Loewenstein, G. (1996). Out of control: visceral influences on behavior. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 65, 272–292.

Lowenstein, G., & Schkade, D. (1999). Wouldn't it be nice? In D. Kahneman, E. Diener, & N. Schwartz (Eds.), Well-being: The foundations of hedonic psychology (pp. 85–105). New York: Russell Sage Foundation.
Loewenstein, G., & Thaler, R. (1989). Anomalies: Intertemporal choice, Journal of Economic Perspectives, 3, 181–193.





Un comentariu:

  1. corect! :-)
    Ca sa te desprinzi de regnul animal, trebuie sa gandesti. Alminteri, ramai un vertebrat care actioneaza conform instinctului
    Numai ca, iata, si procesul asta rational este declansat tot de ...ratiune.
    Cum facem, dara, sa gandim fara sa ne gandim ca trebuie sa ne gandim? :D

    RăspundețiȘtergere